Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fogyatékosügyi konferencia

2014. január 24.
Európai Unió
Németh Orsolya

Forrás: www.szmt.hu

 

Múlt héten (2013. november 8-án), pénteken Németh Orsolya, az MVGYOSZ  elnökségi tagja, a VGYKE alelnöke, Kósa Ádám európai parlamenti képviselő meghívására a Képviselői Irodaházban szervezett konferencián vett részt. Már a bejáratnál szokatlan közjáték fogadta az érkezőket, mert egy – az átlagnál jobb külsejű – hajléktalan kínálta az épületbe érkezőknek a „Fedél nélkül” című újságot, azzal a felkiáltással:

Ezt még nem a Simicska adja ki!

Így, aki csak ritkán jár a Parlament és – a politikusok – közelében az is rögtön tudta, hová érkezett. A vendégek mosollyal nyugtázták a kétségtelenül bombasztikus kijelentést, mondhatni, pártállás nélkül. Varga Mihály gazdasági miniszter váltott is néhány szót az újságárussal, noha lapot nem vett. Távozása után az árus úgy foglalta össze a rövid beszélgetést:

Biztos nem volt nála pénz, azért nem vásárolt a miniszter, de azt mondta, hogy Tarlós István meg fogja oldani a hajléktalanok ügyét.

Erről többet nem szólt, de azt elmondta, hogy már két éve árulja ezen a helyen az újságot, s a képviselők 5-10 százaléka visszatérő vevője. A kuncsaftok jobb-, és baloldalról vegyesen kerülnek ki. Kuncze Gábor rendszeresen vásárol, de visszatérő vevő Rogán Antal és Gyurcsány Ferenc is – kaptunk képet a különböző pártállású politikai szereplők szociális érzékenységéről.

Ezután, 10 órától már a konferenciákon szokásos külsőségek közepette megszokott beszédek következtek.

Kósa Ádám

Forrás: www.eumozaik.hu

 “Mitől lett fontos Európának a fogyatékossággal élők ügye?” tette fel a kérdést Kósa Ádám európai parlamenti képviselő. A kérdésre először Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a FIDESZ Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának vezetője válaszolt, majd elmondta véleményét a konferenciát kezdeményező Kósa Ádám, majd Fülöp Attila Család- és Esélyteremtési Politikáért felelős helyettes államtitkár is.

Kósa Ádám – aki a legaktívabb magyarországi európai parlamenti képviselő, a fogyatékosügy elkötelezett szószólója -, többek között a múlt heti budapesti eszmecsere kezdeményezője. Előadásában kiemelte az elmúlt három évben tett lépéseit. Ő volt az a képviselő, aki elsőként szólalt fel az európai parlamentben jelnyelven. A 2010 óta eltelt időszakban majdnem száz parlamenti felszólalása volt, számos fogyatékosügyi konferencián vett részt, közülük többet ő maga kezdeményezett. Aktív kapcsolatokat ápol a nemzetközi szervezetekkel és a különböző csoportokat tömörítő civil szervezetekkel. Kósa Ádám elmondta, hogy amikor 2009-ben felkérést kapott a képviselői jelöltségre, félt attól, hogy csak dísz lesz, de az elmúlt évek tapasztalata megnyugtatta, hogy nem ez történt.

Kifejezetten erre a konferenciára utazott Magyarországra Ingrid Heindorf, emberi jogi szakértő, az egész világra kiterjedő Zéró Projekt kutatásvezetője, s nagyon érdekes, nemzetközi összehasonlításra alkalmat adó statisztikákat ismertetett. A szervezet tavaly a fogyatékos emberek foglalkoztatásáról készített felmérést és tanulmány, idén pedig az egész világra kiterjedő helyzetképet festett egy 250 oldalas publikációban. A nemzetközi összképből Magyarország számára a legfontosabb figyelmeztetés talán az a megállapítás, hogy a hazai fogyatékos gyermekek hozzájutása a közoktatáshoz nem kielégítő. Egyébként hasonló megállapításra jutottak Románia esetében is, ahol leginkább az ép gyermekek szüleinek ellenállása jelenti a legnagyobb akadályt az integrált oktatás elterjedésében.

A Zéro projekt megállapításai azért bírnak különleges jelentőséggel valamennyiőnk számára, mert az EU tagországokat  abból a szempontból hasonlították össze, hogy az egyes államokban mennyire valósulnak meg a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak, s ezt nem kormányjelentések, hanem független szakértők jelzései alapján tették.
A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményről és az európai szabályozásról Lovászy László Gábor, a CRPD magyar tagja beszélt. Az utolsó órában a Magyarországon dolgozó fogyatékosügyi szervezetek képviselői mondták el véleményüket, mutatták be szervezetüket és további megvalósítandó célokat fogalmaztak meg a maguk – és a jelen lévő politikusok – számára. A látássérültek ügyéről Németh Orsolya, a MVGYOSZ elnökségi tagja, egyesületünk alelnöke beszélt. Röviden összefoglalta a látássérültek szervezetének történetét, majd a közelmúlt eseményeiről és az előttünk álló feladatokról ejtett szót. A hazai és az uniós kapcsolatok további lehetőségeivel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális alapokból a következő években elsősorban a fogyatékos emberek önérvényesítő, önszerveződő közösségeit lenne szükséges támogatni, hogy minél korszerűbben képviseljék saját igényeiket, érdekeiket.

Zárszavában Kósa Ádám annak a felszólalónak a szavait emelte ki, aki elmondta, hogy a fogyatékkal élők szervezetei bármilyen eredményes munkát is végeznek, egy olyan területen tevékenykednek, ahol soha nem lehet elégedetten hátradőlni, mert az élet mindig újabb és újabb kihívások elé állítja valamennyiüket.

Szerző: Zelei Béla

A konferenciáról szóló kiadvány elérhető Kósa Ádám honlapján:
http://kosaadam.hu/hir/kiadvany_mitol_lett_fontos_europanak_a_fogyatekossaggal_elok_ugye

 

Kérjük, 2015-ben is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18185030-1-42 Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559