Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Családi belviszály miatt műsorváltozás az Újszínházban

2014. január 24.
Csurka István
Újszínház

Forrás: www.koncert.hu

Szűkszavú közleményben tájékoztatta a közönséget Dörner György, az Újszínház igazgatója, hogy „Csurka István drámáinak jogöröklése körül kialakult jogi helyzet miatt leveszik a repertoárról a futó Csurka-darabokat (Döglött aknák, Deficit), új Csurka-művet pedig nem tűznek műsorra. Éppen ezért a december és január hónapra meghirdetett “Deficit” és “Döglött aknák” előadások elmaradnak! A megváltott jegyek az Újszínház jegypénztárában és közönségszervezésén visszaválthatók, vagy átcserélhetők más előadásra.”

Eddig a közlemény. Az egyéb híradásokból ennél több is kiderült: Csurka István özvegye jogvitába keveredett a drámaíró gyermekeivel, akik emiatt az összes Csurka-műre vonatkozóan tiltást jelentettek be. A hírt kommentáló közönség a miértekre is megpróbál választ adni, miközben maguk, a peres felek nem nyilatkoznak erről. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a jogdíjakról, azaz a pénzről szól a vita.

Dörner György szűkszavú közleményében még annyit sem valószínűsít, hogy a műsorváltozás „átmeneti”, de remélhető, hogy amint a jogi helyzet tisztázódik, a színház a jogtulajdonosokkal meg fog egyezni a darabok ismételt műsorra tűzéséről. Ez nem pusztán az eddig nagy sikerrel futó Döglött aknákra és a Deficitre vonatkozik remélhetőleg, hanem a két tavaszra tervezett bemutatóra, a Házmestersiratóra – amely Koncz Gábor rendezésében kerülne színre -, és a korábbi tervekben szereplő Nagytakarításra is.

Szerző: Zelei Béla