Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Gálaműsor Békásmegyeren

2018. október 16.
Pintér Teréz köszönti a békási gálaműsor vendégeit

Október a látás hónapja. 1969 óta pedig az ENSZ és a WHO a hónap harmadik hetét A Fehér Bot Nemzetközi Hetévé nyilvánította, melyet 1988 óta Magyarországon is tartunk.

Pintér Teréz köszönti a békási gálaműsor vendégeit

A fehér botot a súlyosan látássérült és vak emberek 1920 óta használják látássérültségük jelzésére az utcán, megelőzve ezzel a súlyos közlekedési baleseteket. Világszerte mindenütt értik, hogy a fehér botot használó emberekre különösen nagy figyelemmel kell lenni. Ilyenformán A Fehér Bot Nemzetközi Hete egyfajta demonstráció is – azonban nem csak a fehér bot jelzésére hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a látássérült-, és egyáltalán, a fogyatékossággal élő emberek is teljes értékű tagjai a világ társadalmainak. Hazánkban évről-évre minden év ezen időszakában színes gálaműsorokkal várják az érdeklődőket, mely programokon bárki jobban megismerheti a látássérültek, s rajtuk keresztül fogyatékossággal élő embertársaink életét, mindennapjait, illetve az őket segítő érdekképviseleti szervek munkáját.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Budapest szinte valamennyi kerületében működtet úgynevezett Lámpás Klubokat.

Fodor Ágnes köszönti a békási gálaműsor közönségét

A III. kerületi Lámpás Klub szervezésében 2018 október 10-én megtartott gálaműsoron felléptek: Ézsiás László költő, előadóművész, aki 1971 óta ír saját verseket, a III. kerületi Veress Péter Gimnázium Színjátszó Körének tagjai, Szmerka Gergely vezetésével, valamint Domoszlai János énekes, népzenész, aki előadásaival küldetésének tekinti a dél-amerikai népzene megismertetését. Fellépésein – rend szerint – bárki számára nyilvánosan elérhető zenei alapokra játszik dél- amerikai hangszereken. Műsoraiban minden alkalommal röviden bemutatja az általa megszólaltatott hangszereket, valamint az egyes dalok keletkezéséről is mesél.

Domoszlai János a békásmegyeri fehár bot napi gálaműsoron kenán játszik

A gálaműsor háziasszonya Vasné Pintér Teréz, közösségi civilszervező volt, köszöntőt mondott Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének elnöke.

Az itt hallható felvételt Ruzsa Viktor készítette:
https://soundcloud.com/user-857189882/galamusor-a-feher-bot-hete-alkalmabol-bekasmegyeren-2018-oktober-10-en

Ruzsa Viktor