Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Gondolkodás és az agy

2016. május 25.

A májusi békásmegyeri klubnap tartogatott egy meglepetést: Vassné Terike meghívottja ugyanis Contreras O. Enrique volt, aki egy chilei származású mikrobiológus.

DSC01027DSC01021

31 évesen került Magyarországra; és ma már sokkal inkább neurológiával foglalkozik, mint mikrobiológiával.

Hosszasan beszélt az agyműködésről: az agy szabályozó szerepéről, limbikus részéről illetve az agykéregről. Külön hangsúlyt fektetett és példákkal illusztrálta az érzelmi intelligencia fontosságát (természetesen az értelmi intelligencia mellett). Előadásából kiderült, hogy az érzelmi töltéssel rendelkező dolgokra emlékezünk jobban, illetve azt is kihangsúlyozta, hogy milyen fontos egy-egy személy oxitocin illetve dopamin szintje az emberi kapcsolatokban.

Szó esett arról is, hogy a nőknek több tükörneuronja van, mint a férfiaknak, így ők sokkal érzékenyebbek a környezetükre, az onnan jövő hatásokra. Mintegy 100 milliárd neuron van az agyban, és az 1 hónap alatt termelődő 1000 neuron a régi, elpusztult neuron helyére lép.

Nagyon érdekes dolgok adódhatnak ebből: az agyat gondolkodással bizonyos fokig meg lehet változtatni.

Itt jön képbe a pozitív gondolkodás agyra gyakorolt óriási hatása illetve a kognitív pszichológia segítsége az agy kis elmozdulást mutató változtatásában. A változás azonban nem egyszerű: csak a folyamatos próbálkozás vezethet sikerhez, amit csak és kizárólag tervszerű gondolkodással és megszerkesztett munkával lehet csak véghezvinni.

Az előadó számtalan példával igazolta az általa elmondottak igazát: nagyon sokan kérdeztek már előadás alatt illetve után az őket érintő részekről. Összességében nagyon összeszedett és jó előadást hallhattunk erről a nem is olyan egyszerű folyamatról. Köszönet illeti az ötletadót és az előadót egyaránt.

Michlné Nagy Ibolya
rehabilitációs mentor