Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hajóval a Várba

2016. augusztus 29.

Több alkalommal voltunk már dunai hajózáson és egy párszor már felkerestük a Várkertet is. Ezen alkalmakon merült fel az ötlet, hogy egyszer menjünk el hajóval a Várkertig és közösen barangoljunk a Várnegyed más részein is. Ennek a megvalósításának a napja jött el az augusztusi kirándulásunkon.

A találkozóhely a Boráros téren volt és egy szinte teljesen üres hajóra szállhattunk fel, így mindenki oda ülhetett, ahova szeretett volna.

 budaivar0804_1budaivar0804_2

A Várkertnél értünk partot, ahonnan a már jól ismert Várkerten keresztül mentünk fel mozgólépcsővel és lifttel a Palota déli bástyáihoz. Felfele menet csak egyetlen rövid kitérőt engedélyeztünk magunknak, amikor megnéztünk egy térbeli szobrot és egy mindig kellemesen hűs árnyékot biztosító kertet, ahol általában soha nincs tömeg.

A kirándulásunk következő állomása a Sikló melletti zsúfolt kilátóhely volt, ezért átmentünk az Palota különböző udvaraiba és átsétáltunk a még feltárás alatt álló épületrészeken. Ezt követően a Tóth Árpád sétányon folytattuk a kirándulást, ahol a gesztenyefák árnyékai alatt elhelyezett padoknak nagyon tudtunk örülni és tartottunk is egy erőgyűjtő pihenőt.

A kirándulás második felében felkerestük a Várnegyed majdnem összes kiemelt helyszínét, ahol érdekességeket hallhattunk a távolabbi és közelebbi történetükről. Minden helyszínen meghallgattunk a kirándulócsoportunk tagjainak a személyes emlékeit is, valamint extra programként néhány helyen belehallgattunk a külföldi turisták beszélgetéseibe is, hogy ők mit észlelnek egy-egy helyszínnél.

A kirándulásra szánt időkeretet kissé túl is lépve indultunk vissza és nagyon örvendtünk annak, hogy sikerült egy olyan élményeket adó programot szerveznünk, amilyenen még korábban nem voltunk.

Lenkai Viki, Neumann Károly
közösségi civilszervezők