Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hegyet mászni látássérültként

2016. szeptember 30.

20160906_152854 20160906_164816

A Maros Moziban szeptemberben tartott Lámpás Klubot az Önkormányzat Esélyegyenlőségi munkatársai is megtisztelték a jelenlétükkel, örömmel üdvözöltük magunk között Mészáros Zsuzsannát és Jenei Mónikát. Jelen volt még a Civil Rádió munkatársa, Ruzsa Viktor is, aki az előadóval készített interjút, valamint Molnár Béla, aki képekben örökítette meg az eseményt.

Klubunk egy gyors bemutatkozással kezdődött, mivel új tagot is köszönthettünk ezen a napon.

A klubdélutánon kolléganőnk, Hajnalné Filipich Adrienn tartott előadást, aki látássérültként megmászta a Mont Blanc 4810 méter magas csúcsát.

Ráhangolódásképpen elhangzott Vajda János Húsz év múlva című költeménye, mely így kezdődik: “Mint Mont Blanc csúcsán a jég… “Adrienn elmondta, hogy kezdetben a szülei nagyon féltették, és nem is igazán érdekelte a sport. Aztán megismerkedett férjével, akinek a hatására hegyet kezdett mászni. Nagyon sok túrát végig gyalogolva készült a Mont Blanc meghódítására.

Az átéléssel előadott élménybeszámolójából mindannyian megéreztük azt a határtalan örömöt, amit a csúcs meghódításakor átélt. Kolléganőnk további csúcsok meghódítását is tervezi, de egyelőre gyermekeinek nevelése áll az első helyen a prioritásai között. Ennek ellenére egyre hosszabb túrákat tesz meg, kondíciójának szinten tartására. Ezúton is gratulálunk a kiváló teljesítményéhez!

Az előadás az átadott élményeken és a lelkesedésen túl, azért is volt számunkra fontos, mert ismét megerősítést nyert az, hogy a látássérülés nem akadálya egy nagyobb teljesítménynek, hanem “csupán” más utakon, de szinte bármi elérhető és megvalósítható.

Krayné Faragó Zsuzsanna és Acsay Péter
közösségi civilszervező