Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Agárdi Szilvia: Nem vagyunk mi ufók!

2015. február 28.

Fotó: Katona Tibor

 

A várvölgyi leány a “Fény árnyékában” című előadásával járja az országot, s ismerteti meg kortársait a látássérültek mindennapjaival.

– Az a célom, hogy megértessem a fiatalokkal: nem kell félni a látássérültektől, bátran szólítsanak meg bennünket, ha barátkozni, vagy segíteni  szeretnének.  Hiszen nem vagyunk mi ufók, csak egy kicsit másként éljük az életünket – mondja a sugárzó egyéniségű ifjú hölgy.

– Szituációs játékokkal   teszem a diákok számára  átélhetővé a látássérültek helyzetét,  amiben egy szimulációs szemüveg is a segítségemre van. Ezt feltéve bárki megtapasztalhatja, milyen képet alkotnak a világról  a vakok, csőlátással küzdők. Főállású angyalaként  tavaly szeptember óta számos helyen megfordultam már előadásommal, s még jó pár helyet felkeresek az egy éves program keretében. Megyek, ahova hívnak – mesélt tovább Szilvi.

Mint elmondja, az előadás elején a diákok általában kissé megilletődve fogadják, de a végére teljesen megváltozik a szemléletük. Meglepődnek, hogy mi mindenre képes egy látássérült, s sokkal nyitottabbá válnak irányukba.

“Jómagam is sok lelki erőt merítek a reakcióikból, hihetetlenül feltölt,  ha valaki mosolyog.  Nem azt mondom, hogy látom, de érzem…”

S hogy mi van az énekléssel? Azt sem hagyta abba, előadásain hangjával is megörvendezteti hallgatóságát.

A Mindszenty-iskola  amúgy nagy figyelmet fordít  a diákok  szemléletformálására, Egy hét múlva  ugyancsak érzékenyítő órák sorát tartják az Esélyteremtési Ház szervezésében. A foglalkozásokon látássérültet segítő kutyával és jelnyelv tolmáccsal is találkozhatnak a diákok.

Forrás: zaol.hu