Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az M3-as metró déli szakaszának felmérésén történt

2020. október 27.
A taktilis sáv a Népliget állomáson

Az M3-as metróvonal rekonstrukciója a déli szakaszon is elkészült. A Budapest Közút Zrt. meghívására a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete néhány munkatársa vett részt a helyszíni bejáráson, melyre 2020. október 19-én délelőtt került sor.

Az MVGYOSZ-t Németh Orsolya és Erhart Péter képviselte, míg a VGYKE részéről Kiss Mártával és Gandhi kutyájával, Tanai Csabával és Bonca kutyájával, valamint Murgács Jánosné Annamáriával jelentünk meg.

A bejárás résztvevői

A bejárás résztvevői

A vak és gyengénlátó utasok akadálymentes közlekedése érdekében a déli szakasz megállóiba is taktilis vezetősávokat helyeztek el, és néhol még a liftek kialakítása is folyamatban van.

A bemutatott állomások:

  • Népliget
  • Ecseri út
  • Pöttyös utca
  • Határ út

A vezetősávok a peronok teljes hosszában segítik a látássérült utazókat, egyenlő távolságra helyezkednek el a biztonsági sávtól és a faltól, ahol szemetesek és padok találhatók. A tesztelők hangsúlyozták, hogy a taktilis jelzések térmagassága 4 mm-ig elfogadható. Jelezték továbbá, hogy egyes állomásokon a vezetősávok hiányosak, a Határ úton pedig tovább folytatódnak, mint az szükséges.

A taktilis sáv a Népliget állomáson

A taktilis sáv a Népliget állomáson

A Népliget és Határ út állomásokon a peronról már lifttel is fel lehet jutni az aluljáró szintjére (a Népligetnél a felszínig felviszi az utasokat.) Ez kedvez pl. a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek vagy a mozgáskorlátozottaknak. A többi megállóba is építenek liftet, de természetesen ettől még a mozgólépcsők is működnek majd.

A Népligetnél azt tapasztaltuk, hogy a felszíni lifttől kiinduló taktilis jelzés a kerékpár útra vezeti ki a látássérülteket, így erre is felhívtuk a figyelmet.

A bemutatott helyszínekre jellemző, hogy a peron színe egybeolvad a lépcsősoréval, a lépcsőfokokról hiányzik a kontrasztos sárga csík, ez pedig gyengénlátó szempontból zavaró lehet.

"Büszkék vagyunk, de azért elfáradtunk." - a "tesztelő" kutyusok, Gandhi és Bonca a bejárás végén egymás mellett fekszenek.

“Büszkék vagyunk, de azért elfáradtunk.” – a “tesztelő” kutyusok, Gandhi és Bonca a bejárás végén egymás mellett fekszenek.

A felmérés végeztével a résztvevők döntése alapján Kőbánya-Kispestre is ellátogattunk, hogy a régebben kialakított taktilis sávot teszteljük, amit jó állapotúnak találtunk. Érdekességképpen megvizsgáltuk a Kőbánya-Kispesti Vasútállomás 8. vágánya mellett végighúzódó, újonnan elkészült vezetősávot is. Az ötlet Olaszországból származik. A kb. 1,5 m-es csíkokat egyelőre csak tesztelésképpen helyezték el. Megállapítottuk, hogy a jelzés színei jól kivehetők, csíkjai és pöttyei fehér bottal is érzékelhetők. A sáv minden szabványnak megfelel, és csúszásmentes.

A teljes bejárásról, továbbá a felmérők által javasolt változtatásokról jegyzőkönyv is készült. A dokumentumot e-mailben továbbították a résztvevőknek.

Az M3-as metróvonal déliszakaszát október 22-én adták át, és november 7-én kezdik el a középső szakasz felújítását.

Ezúton szeretnénk megköszönni a bemutatót a Budapest Közút Zrt. mérnökeinek, valamint a BKK munkatársainak!

Helmes Renáta