Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hungarikum Élményház

2018. április 3.
A látógatók két hatalmas Rubik kocka között állnak

Márciusban felkerekedtünk a tagjainkkal és ellátogattunk a Hungarikum Élményházba egy igazi Hungarikum kiállításra. A kiállítás megtalálható Budapest belvárosában a Vörösmarty tér 1-3. szám alatt. Kreatív művészek, informatikusok és történészek együttműködésében jött létre 2017-ben. A tudásra szomjazó érdeklődőkkel poros, múzeumi tárlat helyett a legmodernebb technikára épülő, interaktív kiállítás formájában ismertetik meg nemzetünk évezredes értékeit.

A látógatók két hatalmas Rubik kocka között állnak

Az első teremben a magyar feltalálók portréi és találmányaik között barangolhattunk.

A kiállításon megtalálható Rubik Ernő Bűvös kockájának óriás változata, Kempelen Farkas sakkozó gépének másolata, sajnos az eredeti leégett, Neumann János első számítógépének másolata, a televízió őskorából egy régi tévé készülék nagyított változata, melyben láthattuk a 60-70-es évek archív felvételeit. Bíró László golyós tollának ember nagyságú változatát, régi katonai telefonközpontot és felszereléseket is láthattunk.

A látogatók egy sakktáblával ismerkednek

A második terembe lépve, gerendára lógatott kolbászok fogadtak bennünket. Sajnáltuk, hogy ezek nem igaziak. Tovább haladva egy magyar paraszt ház külső és belső használati tárgyait nézhettük meg. Láthattuk, hogyan éltek, milyen eszközöket használtak, melyeket még sok helyen ma is használnak.

A harmadik teremben egy rom kocsmában találtuk magunkat. Itt mindenféle kocsmára jellemző tárgyat láthattunk. Tagjaink nagyon élvezték ezt az igazi interaktív kiállítást ahol, a tárgyakat megtapogathattuk, kézbe vehettük.

A kiállítás szervezői gondoltak a látássérült emberekre is, mert minden felirat mellett egy QR kód található. Mobiltelefon és a QR kódolvasó program segítségével könnyen megtudhatjuk, mit takar a felirat. Természetesen tervezik a kiállítás teljes akadálymentesítését is.

Kiss Márti és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők