Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Jégpáncél Budapest sok pontján

2017. január 21.

Az egyik legátfogóbb és legtömörebb összefoglalást a Hírmagazin oldalán lehet megtalálni, mely többek között a következőket írta:

“A fő­vá­ros­ban több olyan jár­da­sza­kasz van, ami­vel senki sem fog­lal­ko­zik, úgy tűnik, mintha nem tar­tozna sen­ki­hez.

Ezen a héten még biztosan marad a fagy, ráadásul a hőmérséklet -10 fok alá eshet éjszakánként, ami csak rontani tud a már most is jeges utak, járdák állapotán. A törvény szerint az ingatlantulajdonosok feladata tisztán tartani az épület előtt lévő járdaszakaszt, beleértve a hó- és síkosságmentesítést.

Hiába van életben a rendelet immár sokadik éve, a gyalogosok arra panaszkodnak: Budapesten sokan magasról tesznek arra, hogy házuk előtt korcsolyapálya van, sok esetben pedig nem egyértelmű, kinek kellene megszüntetnie a jeges szakaszokat. Az egyik útért az FKF Zrt. felel, a másikért a BKV, a harmadikért az önkormányzat, a negyedikért a lakók – és így tovább.”

A kép forrása: http://hvg.hu/itthon/20170114_lefagyott_jarda_villamosmegallo

A kép forrása: http://hvg.hu/itthon/20170114_lefagyott_jarda_villamosmegallo

A Közterületfenntartó sajtóközleményt adott ki a napokban, melyben közölték, hogy a hideg időjárást a legnagyobb készültségi fokozatban várták, de a -9 fokos hőmérsékletnél már csökken az általuk használt anyagok olvasztóképessége, ezért lassabban fejtik ki a hatásukat. Ettől függetlenül 400 emberrel dolgoznak azon, hogy az általuk kezelt közterületek és közlépcsők ne legyenek síkosak. Azt viszont kiemelték, hogy az ingatlanok előtti járdaszakaszok nem hozzájuk tartoznak, azt az ingatlanok tulajdonosainak és üzemeltetőinek kell csúszásmentesíteni, nem pedig nekik.

A kép forrása: http://index.hu/belfold/2017/01/19/ho_jeges_jardak_hoeltakaritas/

A kép forrása: http://index.hu/belfold/2017/01/19/ho_jeges_jardak_hoeltakaritas/

A Közterületfelügyeletként ismert szervezet sajtószolgálata, már a rendkívüli eljegesedéskor megjelentetett egy  közleményt, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy ki és hogyan kell biztosítsa a járdák biztonságos használhatóságát. Ebben megemlítették, hogy a felügyelők folyamatosan ellenőrzik a járdákat, ahol pedig nem használható a járda, ott először figyelmeztetnek, majd utána bírságot szabhatnak ki.

Ugyanez a helyzet Budapesten kívül is előfordul, például Debrecenben, Szombathelyen, és több zalai városban is. A pénteki sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester azt mondta erről a helyzetről az Inforádiónak, hogy a közterületfenntartó mindent megtesz a maga területén belül, de arra nincsenek megfelelő eszközök, hogy minden budapesti ingatlan tulajdonosát rábírják a síkosságmentességgel kapcsolatos feladatok ellátására.