Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Megjelent a JAWS for Windows 14.0 második, frissített kiadása

2014. június 13.

Forrás: www.sightandsound.co.uk

Új fejlesztések

Az újdonságok közül mindenképp említésre méltó, hogy immáron a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 8.1 is a támogatott rendszerek közé tartozik. A Windows 8.1 támogatása mellett a korábbi, Windows 8 támogatása is javult. A mindkét Windows rendszer részét képező, úgynevezett Modern (korábban Metro) grafikus felhasználói felület és az ezen alapuló alkalmazások használhatósága terén is jól érzékelhető fejlődés történt.

Szintén jelentős újdonság, hogy a Microsoft népszerű irodai programcsomagjának, az Office-nak legújabb, 2013-as változata is akadálymentesen használható lett a korábbi Office verziók mellett.

Könnyebb levelezés és böngészés

Az internetes levelezés még egyszerűbbé vált, ugyanis a vak és gyengénlátó emberek körében elterjedt levelező programok, azaz a Mozilla Thunderbird és a Windows Live Mail használhatósága is tovább javult. A web-böngészők (Internet Explorer, Mozilla Firefox) esetében ugyanezt mondhatjuk; mindkét böngésző szoftver jelenleg legfrissebb változata a JAWS által támogatott. A böngészők terén a számos javítás közül érdemes kiemelni a Flash és a beágyazott objektumok továbbfejlesztett feldolgozását, mely orvosol néhány korábban tapasztalt problémát.

Akadálytalanul a közösségi portálokon

A sokak által látogatott és használt webes felületek, mint például a Facebook és a Gmail vezérlőelemeinek pontosabb felismerése és hatékonyabb kezelése is részét képezi a javításoknak.  A hivatalosan támogatott két böngésző mellett a Google Chrome is könnyebben kezelhetővé vált.

Elérhetőbb eszközök

Szintén jó hír, hogy az akadálymentesség terén jelentős hiányosságokat mutató Java alkalmazások kezelhetősége is rengeteget fejlődött a korábbiakhoz képest. A kutatás funkció újdonsága: bekerült az elérhető modulok közé a DITAL könyvtárat használni képes megoldás, valamint aktualizálták a népszerű TV kutatási modult, valamint egy frissítésnek köszönhetően a Profivox kiejtése helyessé, természetesebbé vált bizonyos szókapcsolatoknál.

A fentiek alapján minden felhasználó számára ajánljuk az új kiadás telepítését, így egy javított, fejlettebb JAWS 14.0 program fog a rendelkezésére állni.  A program bemutató-változatai letölthetőek az alábbi hivatkozásokról:

JAWS 14.0.9002 32 bites változat 

JAWS 14.0.9002 64 bites változat 

Azoknak pedig, akik továbbra is használni kívánják a régebbi, 11.0 JAWS változatot az új szoftver mellett a Windows 7 rendszerrel bezárólag, most is elérhető a Profivox meghajtó programjának frissítését lehetővé tévő megoldás.

Bízunk abban, hogy az új, frissített kiadás minden érintett hasznára lesz a mindennapi munka, tanulás és a szabadidő eltöltése során.

Forrás: „Informatika a látássérültekért” Alapítvány