Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sorstársi segítés és mellékállás

2015. szeptember 5.
Kép forrása: www.ymcadlg.org

Kép forrása: www.ymcadlg.org

A 4 éves Balázs – akit a családban Bazsinak szólítanak – szülei a Vas megyei Sághelyről kerestek meg minket. Bazsi egy nagycsalád ötödik gyermekeként született meg. A kapcsolatot július elején a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának Facebook oldalán vettük fel egymással. Bazsit -akinek minimális fénylátása van-, rendszeresen hozzák a szülei Budapestre, a Mária utcai szemklinikára.

A személyes találkozásra Bazsival és szüleivel – Krisztivel és Andrással – augusztus 28-án került sor, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Családi Erőforrás Központjában, a Hermina úton. A mentorszülő hálózat részéről Veres Katalin koordinátor és Csukáné Polyák Erzsébet mentor volt jelen. A szülőkkel beszéltünk Bazsi eddigi életútjáról, valamint azokról a fejlesztésekről, melyeket Bazsi jelenleg is kap, illetve amelyeket szülei még nem ismertek, de esetleg segíthetik a kisfiú fejlesztését. Bemutattuk a VGYKE rendelkezésére álló fejlesztő játékokat, és ezek beszerezhetőségéről is beszéltünk. Ötleteket adtunk továbbá az olcsóbb fejlesztő játékok elkészítésére is.

Bazsit, a vidám és eleven kisfiút több minden elbűvölte. Nem utolsósorban Kata vakvezető kutyája Suzy, de „megtalálta” Erzsébet fehérbotját is. Természetesen Bazsit leginkább azok a dolgok érdekelték, amikkel játszani lehet, mint például a speciális, látássérülteknek készült Rubik-kocka, a búgócsiga, és sok más egyéb, amit a Látássérültek Eszközeinek Tárházában kapni lehet.

A Szabó-család meginvitált minket sághelyi otthonába, aminek egy közeli időpontban, örömmel eleget is teszünk. A majdani látogatás célja, hogy segítsük a családot abban, hogy a helyi sorstársi közösséggel felvegyék a kapcsolatot, és felhívjuk a Vas megyei látássérültek egyesületének figyelmét a családra.

Csukáné Polyák Erzsébet,
Veres Katalin