Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére

2015. március 27.
Kép forrása: rehabportal.hu

Kép forrása: rehabportal.hu

A házelnök a Frim Jakab Emlékérem és a Göllesz Viktor ösztöndíj átadásán köszöntőjében úgy fogalmazott, egy olyan társadalomban, egy olyan közösségben akarunk élni, amelyben mindenki annyit ér, amennyit át tud magából adni embertársai részére, mindenki annyit ér, amennyit segíteni tud másokon.

Kövér László hangsúlyozta, egyetlen ember sem várhat el több szeretetet, figyelmet és bizalmat, mint amennyit önmaga tanúsít embertársai iránt, és ez különösen igaz a fogyatékossággal nem rendelkező és a fogyatékossággal élő emberek közötti viszonyban.

Az a közösség, amely nem törődik az arra rászorulókkal, amely nem viseli szívén a fogyatékkal élők sorsát, az nemcsak a rászorulókat fosztja meg az érvényesülés, a hasznos és értékes élet lehetőségétől, hanem saját magát is megfosztja attól az életerőtől, amely éppen e törődés nyomán erősödik meg benne – fogalmazott Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke beszédében kiemelte, törekedni kell arra, az ország és a társadalom akadálymentes legyen, szó szerinti és átvitt értelemben is, és hogy a hátrányosabb helyzetben lévő embertársaink elé ne gördítsünk olyan akadályokat, amelyek hátráltatják őket érvényesülési törekvéseikben.

Kövér László bízik abban, hogy a következő esztendőkben az úgynevezett infokommunikációs szolgáltatások terén érdemben tudják javítani a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét a számukra szükséges adatokhoz, ismeretekhez való hozzáférésben.

A házelnök kitért arra, hogy 2001 és 2011 között  52 ezerről 66 ezerre nőtt a fogyatékossággal élő foglalkoztatottak száma.

Az adatok mögött személyes történetek, erőfeszítések és teljesítmények vannak – mondta Kövér László -, és köszönetet kell mondani az ösztöndíjat elnyerőknek azért, hogy hasznos tagjai szeretnének lenni a többségi társadalomnak, és kitartásukkal, elkötelezettségükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a sport, a tanulás és a művészet világában.

Gyene Pirosa, a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke arról beszélt, méltó személyeket választottak ki a díjra és az arra érdemesek jutottak ösztöndíjhoz. Hozzátette: a fogyatékossággal élő embereknek is tenni kell a beilleszkedésért, de meg kell találni azokat az embereket is, akik segítenek ezen az úton az arra rászorulóknak.

Frim Jakab Emlékérmet vehetett át Bernáth Ildikó a támogatott lakhatás nagykövete és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Az emlékérmet 1990-ben alapította a szövetség a neves gyógypedagógus munkássága előtt tisztelegve. A díj célja az olyan szakemberek, illetve közéleti személyiségek elismerése, akik munkájukban kiemelkedő eredményeket értek el az értelmi fogyatékosságügy és az érdekvédelem területén.

Göllesz Viktor ösztöndíjban részesült Szalay Anna Lilla és Katona Zoltán Levente művészet kategóriában, Pesti Dávid tanulás kategóriában, Erdősi Edina munka, és Holdosi Károly sport kategóriában.

A Göllesz Viktor ösztöndíjjal tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat támogatnak, elősegítve ezzel közösségi tevékenységeiket, a társadalomba való beilleszkedésüket.

Forrás: MTI