Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hogyan kommunikálnak a siketvakok?

2019. július 12.

Júniusi klubnapunkon  érdekes témát boncolgattunk.

Mindenki találkozott már látássérült és hallássérült emberrel, de kevesen halottak olyanról, hogy valakinél mind a két állapot egyszerre van jelen. Pedig sajnos egyre több embernél előfordul ez az állapot.

Lenkainé Vajda Viktória volt a vendégünk, aki beszélt nekünk erről a témáról.

Viki először is megfogalmazta, hogy mit jelent a siketvakság fogalma, kiket nevezünk siketvaknak.

– Siketvaknak azokat a személyeket nevezzük, akiknek látás- és hallássérülése egyidejűleg fennáll, és ezért csak speciális módszerekkel lehet velük felvenni a kapcsolatot, a kommunikációt kialakítani, fenntartani. Oktatásukban is sajátos módszereket kell alkalmazni.

– A siketvak kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen siket és teljesen vak, hanem ide soroljuk azokat is, akiknek ugyan van látás- vagy hallásmaradványa, de támogatásuk, fejlesztésük és kommunikációjuk csak a két sérülés együttes jelenlétének figyelembevételével képzelhető el. A velük való foglalkozás során a számukra szervezett segítségnyújtás (tolmácsolás, kísérés, személyi segítés) is csak a kettős sérülés figyelembevételével szervezhető meg.

A siketvakságnál is megkülönböztetünk veleszületett és szerzett siketvakságot.

Vajon hogyan kommunikálnak ezek az emberek?

Viki elmondta és be is mutatott több féle kommunikációs lehetőséget, mint például a:

Gesztusnyelv,

Taktilis jelnyelv,

Braille abc tenyérbe írása,

Lorm abc,

Síkírás tenyérbe,

Tadoma,

Bliss nyelv,
Kommunikáció képekkel és tárgyakkal.

Ezeket a kommunikációs eszközöket mindig attól függően használjuk, hogy az adott személynek milyen a hallás és látássérülési állapota.

Megemlítettük az egyik legismertebb siketvak embert: Helen Kellert, akinek életéről film is készült Kismadár címmel.

Viki egy érdekes szerkezetet hozott magával, aminek használatát mindenkinek egyenként meg is mutatott. Ez egy rezgő óra volt, amin van három gomb. Minden gombnak külön jelentése van: az első az óra helyét mutatja, a második a perc helyét a harmadik pedig a másodperc helyét. A gombokat megnyomva, a rezgések számát érzékelve tudhatjuk meg az időt.

Tagjainknak nagyon tetszett ez a kis szerkezet. Míg mindenki kipróbálta feltettük kérdéseinket, melyekre Viki válaszolt.

Klubnapunknak meglepetés vendége is volt Hevér László György képviselő, idősügyi tanácsnok látogatott el hozzánk. Bemutatkozás után beszélt a kerület szociális helyzetéről, hogyan és miben tudnak segíteni a kerületben élő idős és rászoruló embereken.

Örömét fejezte ki, hogy egyesületünk is szerepet vállal a kerületben élő látássérültek összefogásáért, klubnapjainkért, programjainkért és az egyesület által működtetett szolgáltatásokért.

Mi is örültünk, hogy klubnapunk felkeltette a képviselő úr figyelmét és ellátogatott hozzánk.

 

Klubnapunkat a Zuglói Önkormányzat támogatta, amit ezúton is köszönünk.