Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás az MTVA-ban

2019. július 17.

június 17-én a zuglói klub tagjai egy rádió- és televíziótörténeti kiállítóhelyen, az MTVA Látogató központjában jártak.

Kíváncsian és izgatottan érkeztünk meg a közmédia gyártóbázisára, ahol Steinczinger Katalin, közművelődési asszisztens egy közel fél kilométer hosszú, interaktív túrán vezetett minket végig. A két órás túránk első állomása egy kis mozi terem volt, ahol egy rövidfilmet tekinthettünk meg a közszolgálati média száz évének legnagyobb pillanataiból. Mosolyogva idéztük fel emlékeinket, gyermekkorunkat, miközben az összeállításban a Mézga családból, az Abigélből, A Tenkes kapitányából, vagy éppen egy régi Híradóból villantak fel mindenki számára ismerős jelenetek.
A filmvetítés után a műsorkészítés régi eszközeivel ismerkedtünk meg. Ezen a helyszínen találkoztunk videórögzítővel, filmfeliratozó géppel, fekete-fehér stúdiókamerával, és egy olyan 1957-es kamerát is megtapogathattunk, amivel az 1958-as Híradót forgatták.
A kiállítás megtekintését követően idegenvezetőnk a stúdiók környékére kalauzolt minket, ahol 7 televíziós és 7 rádiós csatorna műsorai készülnek. A túránk harmadik megállója a 2-es stúdió volt, ahol az M4-es csatorna sport műsorait forgatják.
Itt megtudhattuk többek között, hogyan zajlik egy műsor felvétele, illetve hány ember dolgozik ennek megvalósulásán az ötlettől egészen az adásba kerülésig. Idegenvezetőnk mesélt nekünk a virtuális stúdióról (green box, blue box), a súgógép működéséről, a szereplők sminkeléséről, valamint a megvilágítási és hangosítási munkákról is.

A modern stúdióból a jelmeztárba sétáltunk át, ahol jó néhány híres sorozat, film és mese főszereplőinek hiteles jelmezét nézhettük és érinthettük meg.
Túránk legizgalmasabb helyszíne a műsorkészítő szoba volt, ahol mi magunk is belekóstolhattunk a műsorkészítés és a szereplés világába, így forgattunk is egy időjárás-jelentést és egy híradót.

A program végén kicsit ismét a gyermekkorunk felelevenítésén volt sor, mert a TV Macival, Süsüvel, és más mesehősökkel fotózkodhattunk.

Látogatásunk mindenki számára felejthetetlen élmény marad, hiszen egy olyan világgal ismerkedhettünk meg ahol egyszerre van jelen a kultúra- és technikatörténet; a múlt és a jövő.