Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Horgonyt fel, irány Zebegény!

2017. szeptember 3.
A képen a múzeum egyik terme látható, a csoport néhány tagjával

Augusztusban több kerületi klub is szervezett egy kirándulást a Hajózástörténeti Múzeumba, Zebegénybe, melyhez mi, Kispestiek is csatlakoztunk.

Reggel indultunk a Nyugati Pályaudvarról, és a kánikula miatt örültünk, hogy rövid sétával elértük úti célunkat. A múzeum a Szőnyi István út 9. szám alatt található.

Három évtizeddel ezelőtt, 1984. július 12-én nyílt meg Zebegényben az első magyar hajózási magánmúzeum, Farkas Vince hajóskapitány gyűjteményével, a távolról hazahozott emlékekkel és saját készítésű tárgyaival. Célja annak bemutatása, milyen helyeken jártak a magyarok a világ tengerein hajózva, és milyen kultúrákkal ismerkedhettek meg. Fő célkitűzése a kulturális örökségek megmentése, bemutatása, a hagyományőrzés ápolása és a hajózás népszerűsítése.

A képen a múzeum egyik terme látható, a csoport néhány tagjával

Farkas Vince már a hajóutak alkalmával is több olyan tárgyat készített, amit külföldről nem lehetett elhozni eredetiben, például a hajóorrfigurákat, indián totemoszlopokat, de a hajózás történetéhez szükséges maketteket, modelleket is ő készítette. Egyedülálló a fatörzstől megépített hajózás története, amit az egész világon csak három helyen lehet hasonló módon megtalálni.

A hajózási műszerek, navigációs eszközök, gépek, horgonyok, mentőfelszerelések, egyenruhák, körülbelül 40 darab hajóorrfigura, képek, térképek, preparált tengeri élőlények, korallgyűjtemény, dunai féldrágakövek, kövületek és a szakmai iratanyag több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként ma már az ország legnagyobb hajózási gyűjteménye. A nemzeti kincsnek számító védett tárgyak mellett a kiállítás ékessége egy 56 ágyús brandenburgi fregatt, amit Farkas Vince készített, saját kezűleg faragva minden alkatrészét, 14 760 órában. Az udvarban további, nagyjából 300 darab hajófelszerelés található.

A képen az látható, amint a fagyizó teraszán ül a csoport

A múzeum alapítója 2007-ben, 88 évesen hunyt el. A múzeum vezetését és a hajózási emlékek gyűjtését lánya, Farkas Judith folytatja, az ő tárlatvezetésével ismerkedhettünk a hajózás történetével, és a kiállítási tárgyakkal.

A múzeumlátogatás végeztével átsétáltunk a közeli Galéria cukrászdába egy fagyira, ami nagyon jól esett a rekkenő hőségben. Itt, az árnyas fák alatt, vidám beszélgetéssel töltöttük az időt a vonat indulásáig.

Köszönet a szervezőknek! Örülünk, hogy mi is részesei lehettünk ennek a különleges programnak!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők