Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Igényeljük vissza az szja-t!

2013. december 12.
Adókedvezmény

Az alábbi írás arra hívja fel a figyelmet, hogy miképp spórolhatunk a gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre fordítandó kiadásainkon.

Fontos mindjárt az elején leszögezni: ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnek, akiknek van adóköteles jövedelmük. Nekik viszont vétek kihagyni, hiszen nem csak az adózó saját kiadásait csökkentheti így, hanem szülei, vagy gyermekei számára is vásárolhat az egészségpénztári számláról. Hasonló kedvezményt lehet igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel is, de fontos különbség, hogy a nyugdíj-megtakarítás hosszútávra szól (minimum tíz év), addig az egészségpénztárban lévő megtakarításunkat várakozási idő nélkül költhetjük.

A egészségpénztári tag egyéni tagdíjfizetés esetén a befizetett összeg 20 százalékáról (az éves szja bevallásában) mint adókedvezményről rendelkezhet. Az összeget visszaigényelheti a pénztárnál vezetett egyéni számlájára, azt levonás nélkül megkapja a számlájára és teljes egészében elköltheti a családja részére.
A visszaigényelt kedvezmény – az adójóváírás szempontjából figyelembe vehető maximális összeg (500.000 Ft) befizetésével – akár 100 000 Ft, illetve a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetén (650.000 Ft befizetésekor) 130 000 Ft is lehet.
A kedvezmény jövedelemkorláttól függetlenül megilleti a tagot, de fontos tudni, hogy csak a ténylegesen befizetendő jövedelemadó mértékéig vehető igénybe a kedvezmény, s az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket és az egészségpénztári befizetéseket össze kell adni.

A befizetés terhének megosztása miatt célszerű havonta utalni bizonyos összeget a pénztárba – általában ezek a szervezetek ki is kötnek egy havonta befizetendő minimumot -, de ilyen kor decemberben lehet élni egyszeri befizetéssel is, amikor már látjuk, hogy mennyi szja-t vont év közben a munkáltatónk, mennyit tudunk visszaigényelni.

Mire költheti el az egészségpénztári megtakarításait adó- és járulékmentesen? Rengeteg dologra. Gyógyszerekre, egészségügyi szolgáltatásokra és egészségmegelőzésre. Csak néhány példa:

– Vak személy részére speciális Braille írású könyvek, illetve hangos könyvek, elektronikus könyvek vásárlása (hatósági igazolás bemutatásával, másolatának csatolásával)
– Megváltozott egészségi állapotú személyek részére speciális eszközök vásárlásának, lakókörnyezetük átalakításának költségeinek támogatása (hatósági igazolás bemutatásával, másolatának csatolásával)
– Vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása (hatósági igazolás bemutatásával, másolatának csatolásával; átalánydíj is megállapítható)

– Szemüveg, kontaktlencse (ápoló), napszemüveg vásárlása és javítása (a TB támogatás nélküli, nem vényköteles eszközöknél orvos, vagy optometrista javaslatával)
– Hallásjavító készülék (elem) vásárlása és javítása (a TB támogatás nélküli, nem vényköteles eszközöknél orvosi javaslattal)

További részletek a pénztárak honlapjain, valamint:
www.kisado.hu/egeszsegpenztar.html