Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Információk az országos liszenszről

2018. augusztus 14.
egy gépelő kéz látható egy laptopon

Az elmúlt időszak mérföldkőnek számító eseményének okán, a Gépház vendége az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke, Szuhaj Mihály volt.

Egy országos program keretein belül, Magyarországon a világon harmadikként ingyen elérhetővé vált a Jaws képernyőolvasó, illetve a Magic és Zoomtext képernyőnagyító alkalmazások teljes értékű egy éves liszensze minden látássérült, és olvasási vagy látási nehézségekkel küzdő magyar állampolgár számára.

Ezt az Informatika a Látássérültekért Alapítvány menedzselésével a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkársága bonyolította le, a szoftverek teljesen jogtiszta liszenszei pedig az olvasásban akadályozott magánszemélyek, és az őket foglalkoztató vagy oktató intézmények számára is díjmentesen igényelhetők, kizárólag elektronikus úton, egy nagyon egyszerű regisztrációt követően.

A július végi adásban a műsorvezetők Szuhaj Mihályt erről az országos programról kérdezték, kiemelve – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakat:

  • Hány eszközre és hány alkalommal lehet egy liszenszet használni, illetve igényelhető-e új, ha ezek mind felhasználásra kerültek?
  • Jogi személyek, szervezetek milyen feltételekkel, és milyen mennyiségben férhetnek hozzá ezen szoftverekhez?
  • Mi a teendő a szoftverek hitelesítésével, ha rendszerünket újratelepítjük, esetleg PC-t cserélünk?
  • Mikor várható új kiadás ezen szoftverekből, és hogyan járjunk el frissítéskor, hogy hitelesítésünk megmaradjon?
  • Előreláthatólag mi fog történni az egy éves időszak lejárta után? Várható-e az országos liszensz meghosszabbítása, és miként járulhatnak ehhez hozzá a felhasználók?

Ha lemaradtak, vagy újra meghallgatnák a július 27-én pénteken elhangzott műsort, azt megtalálják a Gépház archívumában vagy ide kattintva, illetve az alábbi oldal alján:
http://gephaz.hobbyradio.hu/a-kisegito-szoftverek-orszagos-liszenszerol-kerdeztuk-szuhaj-mihalyt-az-infoalap-elnoket/

egy gépelő kéz látható egy laptopon

Kép forrása: www.iffinformatika.hu