Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Interaktívan a siketvakok életéről

2016. augusztus 5.

Július 13-i klubnapunkra is egy igazán érdekes témát választottunk. Mivel a közelmúltban volt a Siketvakok világnapja, ennek apropóján meghívtuk Lenkai Viki kolléganőnket, aki egyébként maga is érintett a témában.

Azt ígérte, hogy interaktív, játékos délutánra számíthatunk, ez teljes mértékben így is történt.

 20160713_16340520160713_161334

Először totó segítségével tehettük próbára tudásunkat, így mérhettük fel, hogy mennyire is vagyunk felkészültek a siketvaksággal kapcsolatban, illetve megismerhettük a siketvaksággal kapcsolatos fontos tényeket.

Többek között megtudtuk azt, hogy a siketvakság egy gyűjtőnév. Azokat tartják siketvaknak, akiknek a látásukkal is és a hallásukkal is probléma van. Ebből következik az a helyzet, hogy sokféle siketvak ember létezik. Akad ugyan olyan ember, akinek semennyi hallása és semennyi látása sincs, de ez nagyon ritka. A legtöbb siketvak vagy a hallására vagy a látására képes valamennyire támaszkodni, csak a megmaradt látása vagy hallása nem teljesen ép. Olyan is van, akinek a látása is és a hallása is viszonylag használható, csak mindkettő annyira sérült, ami miatt sokféle segítséget kell használnia.

Azt is megtudtuk, hogy külön jelzéssel ellátott bot is létezik a siketvakoknak és vannak a siketvakok számára készített segédeszközök. Ennek egy tipikus példája a folyadékszintet rezgéssel jelző érzékelő. Mivel az érzékelés képességének és hiányának sokféle kombinációja előállhat, ezért a siketvakok kommunikációja is nagyon sokféle. Vannak olyanok, akik képesek síkírással olvasni, mások braille-írást használnak. A jobban látók jelelnek, de az abszolút nem látók és nem hallók számára létezik a Lorm, amit később mi is kipróbálhattunk.

A program végén kiélhettük játékos kedvünket. Ebben volt jelposta, négykezes activity, valamint a Lorm abc kipróbálása, melyek jó hangulatú lezárást biztosítottak a klubdélutánunknak.

Doktor Kata, Hulé Kati