Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ismerkedés a vakvezető kutyákkal

2023. május 9.
Ajsa a kutyus Ismerkedés a vakvezető kutyákkal

Ismerkedés a vakvezető kutyákkal

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!

Szeretettel várunk Mindenkit az idei év ötödik “Ismerkedés a vakvezető kutyákkal” témájú klubnapjára, mely alkalommal vendégünk Samu Attila lesz, aki magával hozza vakvezető kutyáját is. Attila a a vakvezető kutyák kiképzéséről, a kutyákkal való életről és közlekedésről fog nekünk mesélni ezen az alkalmon. 

Érdekességek: 

Tudtátok, hogy a vakvezető kutyáknak van világnapja? De vajon ki tudná megmondani mikor is van az a bizonyos világnap?  Ne törjétek a fejeteket megmondjuk: Minden évben április negyedik szerdája a vakvezetőkutyák világnapja. 


A vakvezető kutyák világnapjának története:

Időszámításunk szerint 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék. A pompeii ásatások során találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket. Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezetőkutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vakot vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.
Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezetőkutyákat elismerő jogszabály, elsőként a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezetőkutyák gazdáit 1838-ban. A vakvezetőkutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezetőkutya-kiképző szervezetet Angliában. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezetőkutyákat. Magyarországon – hivatalosan – 1979 óta zajlik vakvezetőkutya-kiképzés. 2002-ig egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is próbálkoztak a dologgal, több-kevesebb sikerrel. A világnap létezését is az MVGYOSZ vezette be a köztudatba.
Forrás: vakvezetokutya.hu

Az érdeklődők a klubnapot online a XVI. kerületi lámpás klub facebook oldalán is figyelemmel követhetik, mely bejegyzés később is visszanézhető, meghallgatható lesz.
Facebook oldalunk:
 https://www.facebook.com/lampas16bp/

Helyszín: 1163 Budapest Cziráki utca 22. 1. emelet, klubterem

Időpont: 2023. 05. 15. 15:00-16:30

Visszajelzését várjuk a részvételről, illetve amennyiben segítségre van szüksége (kíséret stb.) a megjelenéshez a lenti elérhetőségünkön.

A VGYKE tagjai mellett természetesen nagy szeretettel várunk bárkit szívesen: látássérülteket bármely korosztályban, más fogyatékkal élőket, jól látó társaikat, ismerőseiket, lelkes önkénteseket is!

Kollárszky Boglárka és Majláth Mónika

Közösségi Civilszervezők

E-mail : 16.kerulet.szervezo@vgyke.com

Tel.: +3630/513-0776, 0670/773-40-54,

#vakvezetőkutya #beszélgetés #ismerkedés #élet  #kiképzés