Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Itt a készülék, ami elé letehetünk bármit, azonnal megmondja, mit is lát

2016. december 18.

kep

A Google egyik ígéretes ötlete volt tavaly a Soli nevű projekt, amiből megtudhattuk, a jövőben hogyan vezéreljük majd az eszközeinket. A fejlesztők egy olyan parányi szenzort készítettek, ami egy chipbe ültetve és a radartechnológiát alkalmazva képes a milliméteres és akár nagy sebességű mozdulatokat is igen nagy pontossággal detektálni. A skóciai St. Andrews-i Egyetem kutatói most ezt a megoldást fejlesztették tovább, és hoztak létre egy olyan eszközt, ami óriási segítség lehet a látássérültek számára – számolt be róla a The Verge.

A RadarCat (Categorization for Input and Interaction) nevű eszköz képes felismerni, milyen tárgy került elé. A készülék ugyanúgy működik, mint bármelyik másik radar: elektromágneses hullámokat bocsájt ki, a visszatérő hullámokból pedig következtet arra, hogy az előtte lévő tárgy milyen messze van tőle és milyen az alakja. Mivel azonban a Soli rendkívül érzékeny eszköz, a RadarCat képes érzékelni a tárgy hátoldalát és a belső szerkezetének összetételét is.

kep-2

A kutatók szerint ezek az adatok úgy határozzák meg a tárgyakat, mint az embert az ujjlenyomat. A készülék annyira pontos, hogy képes megkülönböztetni egy telefon elülső és hátoldalát, vagy azt, hogy egy üres vagy egy teli pohár van előtte. Ugyanakkor van hibája is: egy alumínium mérleget például simán összekever egy MacBookkal. Azonban a RadarCat tanítható is: az tárgyak detektálásából származó információkat a rendszer eltárolja, így minél több felismerés történt, később annál kevesebbszer fog tévedni.

Az eszköz végleges formájában hatalmas segítség lehet majd a látássérültek számára, akik így egy ismeretlen környezetben is könnyebben boldogulhatnak, ha pedig a telefonba építik be, az felismeri a tulajdonosát és szükség esetén felnagyítja a kijelzőn látható szöveget és ikonokat. Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, hasonló célt szolgáló eszközökkel ellentétben nincs szükség plusz információra (pl. QR-kódra) a felismeréshez, és internetkapcsolat nélkül is működik.

A kutatók jelenleg is a rendszer tökéletesítésén dolgoznak, hogy a jövőben ne csak az üres/teli poharat ismerje fel a RadarCat, hanem azt is meg tudja mondani, mit öntöttek a pohárba.

Forrás: hvg.hu