Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Január 4. a Braille-írás világnapja

2018. január 4.
Braille-írógépet láthatunk a képen
Braille-írógépet láthatunk a képen

Forrás: www.168ora.hu

A Braille-írás eredetileg egy katonai írásmód volt annak érdekében, hogy a katonák az éjszakai sötétben is tudjanak olvasni, világítás nélkül.

A magyar származású Németh Ábrahám fejlesztette ki a Braille-írás olyan változatát, mellyel a felsőbb matematika műveleteit is le lehet írni. Ez a Nemeth-Braille.

Nagyon sok országban a vak emberek többsége nem használja a Braille-írást, hanem digitális eszközökkel oldja meg az olvasást és az egyéb írásbeli kommunikációt.

Létezik Braille-olimpia is, amelyet főleg az USA és Kanada területén élő vak diákoknak hirdetnek meg szövegértés, olvasás, lektorálás és helyesírás kategóriákban. A győztesek pénzdíjazásban részesülnek.

Bár a Biblia az egyik legtöbb nyelvre lefordított könyvek egyike, a Biblia Braille-írásos változata még nem gyakori, mert csak 40 nyelven áll rendelkezésre. Ha az egyik nyelven rendelkezésre is áll, akkor sem jelenti azt, hogy elérhető, mert nagyon drága az előállítása, nagy a helyigénye és a kiszállítása is sok ráfordítást igényel, legalábbis egy síkírásos Bibliához képest.