Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Januári klubnap az Infoalappal

2017. január 30.

Január 26-án megtartottuk ezévi első klubnapunkat a szokott helyen, a Táncsics utcai családsegítőben. Az összejövetelen megemlékeztünk a Braille írás világnapjáról, és vendégünk volt az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány munkatársa, Molnár Ákos, és körünkben üdvözölhettük Ruzsa Viktort is a Civil Rádiótól.

Molnár Ákos elmondta, hogy az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány (INFOALAP) legfontosabb feladata, hogy informatikai segítő technológiák elérhetővé tételével támogassa a hazánkban élő látássérült embereket a tanulásban, a munkavállalásban és a mindennapi életvitelben.

kispest2017jan_1 kispest2017jan_2

Az alapítvány folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza a vak emberek számára kifejlesztett JAWS for Windows képernyőolvasó, és a gyengén látó felhasználók igényeit kielégítő MAGic és Zoomtext képernyőnagyító szoftvereket.

Látássérült informatikus munkatársuk minden hétköznap telefonos és e-mail-es tanácsadást tart látássérült felhasználók számára, heti két alkalommal pedig személyes ügyfélszolgálatot is biztosítanak. Bemutatótermükben speciális szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők. Az INFOALAP internetes akadálymentesítési tanácsadást is végez, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok elterjedése érdekében.

Nagy sikert arattak körünkben a vakok és látássérültek számára kifejlesztett telefonos alkalmazások. Különösen a pénzfelismerő alkalmazás nyerte el klubtagjaink tetszését.

kispest2017jan_3

Módunk nyílt kipróbálni az alapítvány által forgalmazott RUBY, digitális kézinagyító termékcsalád tagjait, melyek beszerezhetőek az alapítványnál, és a MVGYOSZ segédeszköz-üzletében is. Megtudtuk, hogy a RUBY termékcsalád tagjai a társadalombiztosítás által normatív módon még nem támogatott segédeszközök, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor egyedi méltányossági kérelem alapján dönthet az ártámogatásuk mértékéről.

Mivel Ruzsa Viktor is vendégünk volt, minderről a Civil Rádióban is hallhattok.

Aktuális témákról is beszélgettünk: egyesületünk szolgáltatásairól, adó 1% felajánlásokról, a 2017-es programtervről, és vártuk az ötleteket, javaslatokat, majd ismertettük a jövő havi programot, és a februári klubnap időpontját.

Kvízjáték is volt klubtagjaink nagy örömére, melyből kiderült, mennyire ismerik egyes régi szavak jelentését. A hangulat a tetőfokára hágott, de időnk lejárt, szedelőzködni kellett…

Várjuk a februári klubnapot, és a találkozást!

Bernát Zsuzsanna
közösségi civilszervező