Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Jogi Kisokosunk is megújul

2018. augusztus 24.
A képen kalapács és mérleg látható, mint ami a bírói igazságszolgáltatás jelképe

A jog és a jogszabályok bonyolultak, unalmasak, legfőképpen pedig érthetetlenek. A szerződések hosszúak, bikkfa nyelven íródnak, és hiába nem értjük őket, mégis alá kell írnunk néhányat életünk folyamán. A megvásárolt termék elromlik, visszavisszük a boltba, és mivel nem tudjuk jogainkat, sokszor az eladó jóindulatára vagyunk utalva. Ki tudja ugyanis, hogy mi a különbség garancia és szavatosság között? Munkaviszonyt is sokan létesítünk, de olykor megbízási szerződés áll a lap címeként. Mi a különbség? Lakáseladáskor vagy vásárláskor mire figyeljünk? Mi az a cégszerű aláírás? Mit jelent a jelzálog? Hogyan lehet egyáltalán szerződést kötni? És végrendelkezni?
Vannak-e külön jogai a fogyatékosoknak? Mik ezek, és miért “jók” nekünk?

Kérdés kérdés hátán, és nem segít, ha megpróbáljuk elolvasni a kezünkbe kapott papírokat, mert csak egyre jobban kétségbe esünk, mert nem értjük őket. A megfelelő paragrafusokat kikeresni is hiábavalóság. Ez pedig teljesen természetes, hiszen tudástárunkból hiányoznak azok az alapfogalmak, melyek egy-egy jogi szöveg megértéséhez szükségesek.

A megújult jogi kisokos nem kevesebbre vállalkozik, minthogy rövid, közérthető leckéket adjon a jogról nem jogászoknak abból a célból, hogy mindenki saját maga szakember bevonása nélkül megérthesse az élete során elé kerülő jogi szakszövegek tartalmát.

Természetesen nem vállalkozunk arra, hogy egy jogi egyetemi tananyagnak megfelelő tudástárat szerkesszünk, ugyanakkor megpróbáljuk kalauzolni a Kedves Olvasót a jog útvesztőiben. Próbálunk hálót adni hal helyett, hogy az alapvető jogi ügyeiben bárki könnyebben eligazodjék.

Kérdéseket, témafelvetéseket szívesen várunk, miről szeretnének olvasni, hallani.

Leveleiket az ügyfélszolgálat címére várjuk. A tárgy mezőbe írják be, jogi kisokos.
Ügyfélszolgálatunk e-mail címe: ugyfel@vgyke.com

Reméljük, 2018. szeptemberétől havonta új leckével jelentkező rovatunk elnyeri tetszésüket!

A képen kalapács és mérleg látható, mint ami a bírói igazságszolgáltatás jelképe

Forrás: www.jogsegely.sk

VGYKE