Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Júniusi élménybeszámolók Rákosmentéről

2016. június 26.

2016. június 4-én, mi rákosmenti lámpások és önkéntesünk, a Lora nevű kutyájával, gyereknapon vettünk részt a rákoskeresztúri Napsugár Óvodában. A kerti diófa alatt rendeztük be játszóasztalunkat, ahol a gyerekek kipróbálhatták a látáson kívüli érzékszerveiket: a tapintást, szaglást, hallást.

20160604_162850 20160604_151143

Megsimogathatták a vakvezető kutyát, a felnőttek pedig megismerkedhettek néhány háztartási eszközzel, amelyek a látássérültek segítségére vannak a konyhában. Péter a Braille írással ismertette meg az érdeklődőket, és részleteket olvasott fel a Pinokkióból. A nap legnagyobb sikereként egy ötéves kisfiú vezettette magát Lorával becsukott szemmel. Ha rajta múlik, akkor önkéntesünk kutya nélkül megy haza, mert a kisfiú nagyon megszerette és szívesen elvitte volna magával.

2016. június 7-én megtartottuk a soron következő klubnapunkat, ezúttal azonban a Rákosligeten található Maros Moziban, mert a Gyermekjóléti Központot felújítják.

 20160607_15233720160607_152330

Erre az alkalomra meghívtuk Ézsiás László látássérült előadóművészt, aki két részre osztotta műsorát: az első részben mesélt az életéről, majd ismert költők verseiből adott ízelítőt.

Aztán Jana zenéje köszöntötte a hónap névnaposait és születésnaposait, majd újra a versmondónk következett, aki saját verseiből adott elő néhányat. Saját költeményei abból az alapélményből táplálkoznak, hogy három hónapos korában elvesztette édesanyját. Erről szól az Igazolatlan hiányzás című verse is, amellyel mindannyiunkat megríkatott.

Ám Laci nemcsak a komoly, hanem a humoros oldalát is megmutatta a résztvevőknek: egy olyan saját maga által írt jelenetet adott elő, amely a vak léttel kapcsolatos fonák helyzeteket mutatta be, remek paródiával fűszerezve. Ez sem maradt hatás nélkül: a hasunkat fogtuk nevettünkben! Jól esett egy kicsit saját magunkon, és az élet fonákságain nevetni.

Köszönjük Rózsahegyi Péternek, hogy lehetővé tette, hogy a klubunkat a Moziban tartsuk, köszönjük Ézsiás Lászlónak a csodálatos délutánt!

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna