Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kalandozás az éttermek és a szállodák világába

2018. augusztus 19.
A múzeum előterében láthatóak a zuglói tagok

2018. augusztus 1-jére Zugló lámpásklubja egy különleges programot szervezett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (1036 Budapest Korona tér 1.). Zugló népes csapatához Kőbánya és Rákosmente lámpásai is csatlakoztak néhány kíváncsi taggal kiegészülve.

A múzeum előterében láthatóak a zuglói tagok

Programunk helyszínén az idegenvezetőnk Németh Ádám várt bennünket egy száz évvel ezelőtti szakács, cukrász öltözékében. Az első teremben a cukrászat világával ismerkedhettünk meg, megtapinthattunk például egy cukorka gyártó hengert, megcsodálhattunk egy század eleji szaloncukor papír rojtozó gépet, nyuszi tojás és mikulásformát, amelyet annak idején használtak. Megtapinthattuk és megszaglászhattuk a kakaóbabot is, amely nélkülözhetetlen alapanyaga csokoládénak.

A következő termeket kávéházaknak, szállodának rendezték be. Itt is sok különlegességet tapinthattunk meg: pl. halkést, sörmelegítő hengert (nem elírás), spárga evő fogót.

Bepillantást nyerhettünk a korai fürdőturizmus kialakulásának időszakába is. Kiderült, hogy a dualizmus utáni időkben kezdtek az emberek fürdőbe járni és különböző kúrákat venni. Így mi is kóstolót kaptunk a korábban népszerű Hunyadi János keserűvízből, mintha mi is ivókúrán lettünk volna.

A képen a zuglói tagok ismerkednek egy étteremmel

Programunk után átvonultunk a közeli Zöldkapu Vendéglőbe, ahová nagy meglepetésünkre Márti meghívott mindannyiunkat egy finom ebédre. A pincérek vegyes tálakat szolgáltak fel, amelyről mindenki a kedvére választhatott finom falatokat. Úgy megtömtük a bendőnket, hogy sokan fogadkoztak is hazafelé menet, hogy vacsorázni sem fognak.

Köszönjük Zugló Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a program megvalósulását!

Kiss Márta, Acsay Péter, Krayné Faragó Zsuzsanna
közösségi civilszervezők