Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Karácsonyi vásártúra a XVIII. kerületieknek is

2016. december 23.

Minket is magával ragadott a karácsonyi készülődés. Felkerekedtünk hát és elmentünk a belvárosba megnézni a hagyományosan megrendezett karácsonyi vásárt a Bazilikához.

Útközben már fentük a fogunkat egy forralt borra, mert megállapodtunk abban, hogy ilyenkor ezt nem lehet kihagyni. Megérkezvén egy nagyon szép csillogó-villogó álomvilágba csöppentünk.

 

20161208_16213920161208_161223
Az árusok között haladva gyönyörű lámpafüzérek voltak kifeszítve a fejünk fölött, ízlésesen, de mégis nagyon díszesen. Sokféle árus portékáját nézhettük meg, de azok voltak számunkra igazán emlékezetesek, akik „akadálymentesítették” a kínálatuk élményét. Legnagyobb örömünkre több helyen is kaptunk kóstolót.

Ilyen volt a bakonybéli és a pannonhalmi szerzetesek közös pavilonja, ahol megszagolhattuk a messze földön híres pannonhalmi levendula illatát.  Illatpárnákat is és illóolajat is „kóstolhattunk”.

Továbbhaladva egy nagyon érdekes árusra bukkantunk, aki szerencsénkre még nagyon szívélyes is volt.  Saját készítésű hidegen sajtolt olajokat árult. Kicsi tégelyekbe ki volt készítve mákolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj és napraforgóolaj. A minták mellett egy nagyobb tálban pedig apró kockára vágott kenyérdarabok voltak odakészítve, amivel beletunkolhattunk az olajokba.  Így nagyon finom ízeket sikerült megismernünk.

Végezetül egy forralt bort áruló pultnál kötöttünk ki, ahol megjutalmaztuk magunkat egy-egy deci forralt borral. Végezetül kicsit fáradtan, átfagyva, de jókedvűen ünnepi hangulattal feltöltődve indultunk hazafelé.

Kiss Julia és Juhos Róbert
közösségi civilszervezők