Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kastélylátogatás Gödöllőn

2016. május 2.

képJó hangulatban telt az utazás a HÉV-en, majd rövid séta után megpillantottuk a kastély impozáns épületét. A kastélyban már várt ránk a vezetőnk, akinek köszönhetően nagyon sok mindent megtudtunk a kastély történetéről, hasznosításáról, az eredeti helyén megmaradt bútorokról, festményekről, a dísz és használati tárgyakról.

fotó1Az egyik legnagyobb magyarországi barokk kastély szobái telis-tele voltak gyönyörű festményekkel, kézműves technikával készült kályhacsodákkal, bútorokkal, könyvekkel. Az épületet a Grassalkovich család építtette és bővíttette 3 generáción keresztül, majd a kastély Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándéka lett. Sissi sokat tartózkodott Gödöllőn, főleg tavasszal és ősszel, ahová férje is sűrűn elkísérte a magyarokkal szimpatizáló királynét. A séta végén készíthettünk néhány fényképet Sissi embernagyságú figurái mellett.

fotó2A jól sikerült kirándulás kora délután ért véget, s mivel még mindig esett az eső, a kastély kertjének megtekintése elmaradt. A kastély és – jó idő esetén – a kastélypark sok programnak és rendezvénynek kínál helyszínt pazar adottságaival. A kastélykert kastély mögötti része (Felsőkert) francia barokk kertek mintájára készült el, amit később angol tájképi parkká alakítottak. Az Alsóparkot (Fácános), amely a házi vadászkert szerepét is betöltötte, hársfasorokkal szegélyezett sétautak kötötték össze a várossal, a kastéllyal és a vasútállomással.

fotó3Mindannyian reméljük, hogy egy másik alkalommal – ha az időjárás kegyesebb lesz hozzánk – a kastélyt övező kertet is meg tudjuk nézni.

Michlné Nagy Ibolya
Rehabilitációs mentor