Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kirándulás a középkorba

2021. szeptember 1.
A tagok az Óramúzeum bejáratánál

 

2021. szeptember 01.

Az Újpesti Önkormányzatnak köszönhetően, látássérült tagjainkkal, kényelmes busszal utazhattunk Fejér megyébe, a középkor Magyar Királyság egyik fővárosába, a királyi székhely és koronázóvárosába.

Számos műemlékének és látnivalójának elsődleges lelőhelye a barokk óvárosa, mely nemzetközi hírű. Kedves idegen vezetőnk már a bemutatkozásunk után, rögtön belekezdett Székesfehérvár történetébe.

Még a szél sem tudta megállítani kis csapatunkat, meg sem álltunk a belváros középpontjában található Városház térig, a város főteréig.

Nem győztük csodálni a belőle észak felé induló palotákat és rezidenciákat, melyek szegélyezték a Főutcát, ami a város legismertebb sétálóutcája. A belváros viszonylag kis területén sok templom, múzeum, szórakozóhely, cukrászda, étterem, kávéház, üzlet található. 12 óra 4 perckor, az Óramúzeum tornyában megszólalt a harangjáték, melyet meghallgattunk. De a múzeumot sem bírtuk kihagyni, ahol a csodálatos régi órákról, a múzeum megálmodójáról és megvalósítójáról Győre Gabriella mesélt nekünk.

Megnéztük a Székesegyház romjait és a virágórát, ami ma is pontosan jár. Ebéd és egy fagyi után indultunk haza Budapestre.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk Székesfehérvár megtekintését.

Szuper kirándulás volt.