Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Irány a varázshegy – avagy interaktív foglalkozás az Állatkertben

2021. szeptember 1.
Csoportkép az Állatkert előtt

 

A VGYKE tagjai és közösségi civilszervezői a “Vizuális kultúra mindenkié” projekt keretében zoopedagógiai foglalkozáson vettek részt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Erre négy napon (július 23. és 30., valamint augusztus 16. és 19.) került sor, 110 fő részvételével, integrált és interaktív formában.

A résztvevőket az Állatkert foglalkozás-koordinátora, Dombi Rita zoopedagógus várta a főbejáratnál, és felkísérte a csapatot a Varázshegy nevű terembe, ami az Állatkert egyik legújabb, legváltozatosabb bemutatóhelye. Itt először tengeri állatok maradványait, ún. fosszíliákat, preparátumokat lehetett kézbe venni (csigaházak, korallok, cápauszony, cápa álkapocs fogakkal, kicsi és nagy tengeri teknős páncél stb.), és mód nyílt sok-sok kérdés feltételére is.

Fosszíliák, preparátumok tapintása

A tenger után a szárazföldön kötöttek ki a virtuális utazók, és megtapinthatták pl. a leopárd, a fóka és az oroszlán szőrét, vagy különböző csontokat (mohr gazella lábszárcsontja, zsiráf lábközépcsontja vagy patája.)

Leopárd szőr tapintása

A legnépszerűbb a kígyó volt, amit kézbe, nyakba is lehetett venni. Ő volt az egyedüli élő állat azok közül, melyeket a zoopedagógus mutatott be a résztvevőknek.

Egy finom ebédet követően, amit a Barlang Étteremben fogyasztottak el, mindenkinek lehetősége nyílt a kert bejárására, az említett állatok felkutatására.

Köszönet a lehetőségért, az érdekes előadásért és a kellemes napért!

A VGYKE lámpás csapata

A programról további fotók a XVIII. kerületi Lámpás Klub Facebook-oldalán találhatók.