Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kispesti lámpás klub a magyar Versaillesban

2018. május 12.
A kastély díszterme látható, melyet a kispesti klub meglátogatott

Május 9-én kirándulást szerveztünk klubtagjainknak. Úti célunk az Acsaújlaki Kastély, a magyar Versailles volt.

A kastélyban Pintérné Emilia kalauzolt bennünket, elmondta a kastély történetét.

A kirándulócsoport a kastély bejáratánál

Az acsaújlaki kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára a sápivölgyi majorban.
A területen agrárgazdálkodást folytattak, tehenészetükkel később több díjat, oklevelet bezsebeltek.

Iphigénia 92 esztendőt élt, most az acsai evangélikus templom kriptájában nyugszik. Három fiúgyermeke született, akik örökölték a szerencsés génállományt: egyikük 101, másikuk 99 évesen hunyt el, Patay Pál, a neves régészprofesszor pedig még mindig él, 2017 decemberében töltötte be a 103. életévét.

A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, új tulajdonosa a legmagasabb igényeket kielégítő módon alakíttatta át és újíttatta fel, az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva.

Az Acsa-újlaki kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. Az építtető mintaképe a régi acsai kastély. A kastély az ún. saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Erre utal a oldalszárny reneszánsz pártázata is. Az archaizálás az épület szerkezeti megoldásait is jellemzi, a falak szokatlanul vastagok, és minden szinten téglaboltozatos födémek készültek. A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző. Méltó módon felújítva és berendezve, az eredeti szépség megőrzésével, korhű bútorokkal és elegáns berendezési tárgyakkal. Megcsodálhattuk a gyönyörű hallt, vadászkürt alakú csillárokkal és falikarokkal, süttői márvány burkolatú kandallóval, és megtudtuk, hogy a 94 négyzetméteres, görög mitológiai elemekkel ékesített díszterem alkalmas rendezvények, felsővezetői megbeszélések, esküvők megtartására is.

A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van. Az épület teljes egésze alápincézett. A hangulatos borospincében a pinceablakokon a szüret folyamatát figyelhettük meg, és eredeti Prónay Dezső, és Patay Tibor monogramos téglát is láttunk.

A kastélylátogatás során Schéner Mihály, Kossuth díjas festő festményeiben gyönyörködhettünk.

A kirándulócsoport a kastély parkjában

A kastélyhoz 6,5 hektáros park tartozik. Végezetül itt barangoltunk nagyokat szippantva a jó levegőből, megpihenve a tónál.

A kellemes program után vidám hangulatban, élményekkel telve indultunk hazafelé.

Az acsaújlaki kastélylátogatás nem jöhetett volna létre a XIX. kerületi önkormányzat segítsége nélkül. Kispest Önkormányzata tette lehetővé számunkra, hogy részt vehessünk ezen a tartalmas, és élményekkel teli kiránduláson. Köszönet érte!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők