Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Komoly fejlesztést kapnak a vak Facebookozók

2016. április 13.

fotó 1

Felhasználónként változó, hogy milyen típusú tartalmak uralják a Facebook hírfolyamát, azonban fotók nélkül nyilvánvalóan rá sem lehetne ismerni a közösségi szolgáltatásra. Természetesen a vak felhasználók eddig teljes mértékben kimaradtak a portál vizuális dimenziójából, ám a Facebook most igyekszik a lehetőségekhez mérten orvosolni a problémát.

A közösségi hálózat bejelentette, hogy mától kezdve megpróbálja a képek tartalmát legalább címszavakban, hangos felolvasással leírni a vak felhasználói számára. A fotókat nem a feltöltőknek kell körbeírniuk, egy mesterséges intelligencia automatikusan próbálja elvégezni a címkézést. Még gyerekcipőben jár a technológia, de a Facebook elkötelezett a hosszú távú fejlesztése mellett, így folyamatosan bővül majd a fotókon felismerhető tárgyak és szituációk köre.

Videó a fejlesztésről: vimeo.com/161532965

A funkció elsőként az Apple iOS rendszerű mobileszközöket használók számára válik elérhetővé, az androidos kliensprogram és a webes felület csak később kapják meg az akadálymentesítési lehetőséget. A Facebook legújabb fejlesztésén egy vak mérnök is dolgozott, Matt King munkájának köszönhetően sikerült gyorsan iterálni az implementációt.

Egyelőre nem világos, hogy Magyarországon mikortól kezdve lesz elérhető a vakokat segítő újítás.

Forrás: pcworld.hu