Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Komplex érzékenyítés Rákosmentén

2018. április 11.
A rákosmenti érzékenyítésen egy asztal előtt törökülésben ülnek a diákok és hallgatják az érzékenyítést

Kerületünk önkormányzatával történt megállapodásunk alapján, az idén bekapcsolódunk az iskolai komplex érzékenyítős mintaprogramba. Ennek első állomására március 19-én került sor a Zrínyi Miklós Általános Iskolában, melyre kollégáink is velünk tartottak, kiegészülve Bonca vakvezető kutyussal.

Egy asztal előtt törökülésben ülnek a diákok és hallgatják az érzékenyítést

Csapatunk két részre oszlott: a tornaterem egyik végében „beszélgetős, feladatmegoldós” program zajlott, ahol a hetedikesekkel tisztáztuk a látássérültség fogalmát, átbeszéltük a látássérültek számítógép- és telefonhasználatával kapcsolatos dolgokat, valamint játszottunk tapintós kirakós játékot szemtakaróval, illetve fogyatékossággal kapcsolatos kifejezéseket is párosítottunk. Közben a terem másik végében a fehér botos, illetve a vakvezető kutyával történő közlekedést és a futár nevű alkalmazást mutattuk be, valamint a résztvevők részleteket hallhattak a Toldiból is, amelyet Braille írásos könyvből olvastunk föl.

Zsámolyok köré csoportosulva a diákok feladatokat oldanak meg

A három hetedik osztály érzékenyítésével véget ért volna a program, de következett a ráadás. Egy elsős osztályfőnök megkért minket, hogy menjünk be az ő első osztályába, ahol van egy hallássérült kislány, akit csúfolnak a társai. Örömmel tettünk eleget a kérésnek. Itt a „vakos dolgokat” is bemutattuk, de a hangsúlyt arra helyeztük, hogy hallássérültként is lehet teljes életet élni. Többen emlékeztek ránk a korábbi óvodai érzékenyítésekről, ami számunkra nagy öröm volt!

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsa
közösségi civilszervezők