Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Közösségek épültek

2014. április 15.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) – az Európai Unió támogatásával megvalósított – projektzáró rendezvényét Zuglóban tartották.

Újpest Önkormányzatát Hladony Sándor tanácsnok képviselte. Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt indították a projektet, most pedig már a folytatáson gondolkodnak. A projekt eredményességének tekinthető, hogy tizennégy közösség épült és több, mint hatszáz látássérültet kutattak fel. Németh Orsolya, az egyesület alelnöke visszautalt rá, hogy a kezdeményezés közvetlen előzményét a 2005-ben alakult kistérségi egyesületek adták, magát a projekt elindítását pedig a látássérültek elszigeteltsége, korlátozódott mobilitása és információszerzési lehetősége adta, amely főként az idősebbekre jellemző. A közösségépítéshez több mint száz jelentkezőből választották ki azt a harmincat, akik megkezdték a közösségi mentorképzést, melyet összesen tizenkilencen végeztek el sikeresen, s végül tizennyolcan álltak munkába.

Az összefoglaló után a megjelent közösségek a közelmúlt tapasztalatait, a csapattá válás folyamatát és a lehetséges folytatást összegezték.

„Újpest lámpásainak”, Eleki Abigélnek és Végh Róbertnek összefoglaló értékelését, tapasztalatait a következő lapszámunkban olvashatják.

 

Forrás: https://www.ujpest.hu/feltolt/ujpesti_naplo_2014-13.pdf http://uj.kispest.hu/index.php/kispest/helytortenet/velunk-tortent/3135-lampasok-elore

 

Kérjük, 2014-ben is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18185030-1-42 Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559