Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Közösséget építünk

2017. december 16.
A könyv borítója

Nagyszabású ünnepségen mutatták be Gy. Dobos Mariann: Közösséget építünk – Egy látássérült szervezet élete című könyvét. A könnyed, olvasmányos írás a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) tevékenységét mutatja be sok színes képpel, érdekes interjúkkal, több mint 200 oldalon.

Az eseménynek a Zuglói Civil Ház adott otthont, ahol a támogatók, a VGYKE munkatársai, a társszervezetek képviselői és számos meghívott vendég együtt ünnepeltek.

Először Fodor Ágnes köszöntötte az egybegyűlteket. A VGYKE elnöke szerint Gy. Dobos Mariann írása korszakalkotó jelentőséggel bír, új perspektívát nyithat a fogyatékosügy területén, szélesítheti a társadalom látókörét. A vak és gyengénlátó embert a gyógypedagógia témájával foglalkozó könyvek és egyéb alkotások általában támogatásra szorulónak ábrázolják. A most megjelenő, köznyelven megfogalmazott kiadvány szakít ezzel: tabukat feszeget, újabb kérdéseket boncolgat és olyan pozitív üzeneteket, szempontokat, szituációkat fogalmaz meg, amelyek a hétköznapok szintjén a társadalomban, fogyatékosságtól függetlenül bárki életében előfordulhatnak. A könyv különleges élményt nyújthat bárkinek. Az interjúk, a mély gondolatok, az illusztrációk és a fotók bepillantást engednek a VGYKE munkájába, a látássérültek hétköznapjaiba, sikereibe.

A könyv borítója

A szerkesztő Dunay Csilla, a VGYKE munkatársainak emberi tartását emelte ki beszédében. A könyv elején megjelenő ábra: egy fa, a szervezet életerejét, összetartását, valamint szerteágazó tevékenységét és kapcsolatait szimbolizálja.

Az írás számos, a látássérültek hétköznapjait bemutató témát dolgoz fel. Ezen túlmenően az egyesület működésébe, nagyobb eseményeibe enged betekintést, úgymint: projektek, pályázatok, érdekvédelmi munka, Louis Braille Támogató Szolgálat, és még sorolhatnám.

Akkor lesz valami igazán jó, ha létrehozóját erős motiváció vezeti – vallja Gy. Dobos Mariann, a Közösséget építünk írója. A szerzőt Bartha Zsuzsanna, a Vakok Világa egykori munkatársa vezette be a látássérültek világába. Az újságíró kezdetben a lapnak készített cikkeket, később az olvasószerkesztője lett. Munkája alatt ismerkedett meg a VGYKE alapítóival: Fodor Ágnessel, Berke Mónikával és Németh Orsolyával. Az egyesület sorsát mindig figyelemmel kísérte. 2014-ben fogalmazódott meg a könyv kiadásának gondolata. Az éveken át tartó megfeszített munkáról a hangfelvételek, a jegyzetek, a végeredményről pedig a nyomtatott formát öltött, még festék illatú könyvlapok árulkodnak. Megtalálható benne a szervezet történetének számos mozzanata, kiemelkedő alakjai. A munkatársaknak történetmesélést jelent, új összefüggések feltárását, másoknak alkalmat ad látássérült példaképek megismerésére.

Az ünnepségen szót kaptak a támogatók is. Szabó Rebeka Budapest Főváros Zugló Önkormányzat alpolgármestere büszke arra, hogy a XIV. kerület számos fogyatékosokkal foglalkozó intézményt befogad. Tudja, hogy a VGYKE hosszú évek kitartó munkájával építette fel közösségét és kapcsolatait. A könyv közvetít az ép látásúak felé, segít abban, hogy Zugló mindenkinek közös otthona legyen.

Kővári Edit, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) elnöke az érintettek közösségösszetartó szerepét hangsúlyozta. Elmondta, hogy a gondolatsorok tartalma a cselekvés mögött rejlő értékeket is megmutatja.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány ügyvezetője gratulált a szervezetnek és további szép eredményeket kívánt

.A VGYKE vezetősége oklevéllel köszönte meg és ismerte el a Közösség lámpásainak és a kistérségi egyesületeknek a tevékenységét, amelyeket a díjazottak Szabó Rebekától vettek át (valójában Fodor Ágnes elnök és Mészáros Ágnes alelnök adta át az elismeréseket – a szerkesztő kiegészítése).

A rendezvény irodalmi műsorral ért véget, ahol Krizbai Teca énekkel, Ézsiás László verssel, Weszely Ernő harmonikával és a Vakrepülés Színjátszó Egyesület műsorával szórakoztatta a közönséget.

A kiadványt 1000 példányban nyomtatták ki, de hamarosan a VGYKE honlapján elektronikus formában is olvasható lesz. Jövőre az MVGYOSZ elkészíti a hangos változatot, így azt bárki kedvére tanulmányozhatja, lapozgathatja.

Kovács Judit 

Megjelent: a Vakok Világa 2017. decemberi számában