Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kutyás klubdélután

2017. április 18.
A fényképen a két előadó látható

A zuglói Lámpás Klub és a Szempont klub közösen rendezett vakvezető kutyás programját áprilisban a CSERF-S klubhelyiségében megtartottuk. Vendégünk volt Nyíriné Kovács Mária a Baráthegyi Vakvezető Kutyakiképző Iskola kutyakiképzője és kiképzés alatt lévő kutyája Gandhi.

A program első részében Tanai Csaba kollégánk mesélt nekünk a vakvezető kutyákról. Csaba tapasztalt kutyás, Bonca nevű kutyájával való ismeretségét mesélte el. Történetein jókat derültünk.

A képen az látható, amint az ablak mellett ülve hallgatják a programot a résztvevők

Ezután Marcsi beszélt arról, hogy milyen módszerekkel képzik a kutyákat, hogyan tanul kutya és gazdi közlekedni és hogyan készülnek közösen a vizsgára. Mit kell tudni egy jól képzett kutyának, hogyan segíti gazdáját az akadályok kikerülésében. Miért jó, ha családban nevelkedik és nem kennelben. Elmondta, hogy miért a Labrador fajtát képzik vakvezető kutyának. Kérdéseinkre is nagy szakértelemmel válaszolt.

A képen az látható, amint a megjelentek az előadást hallgatják

Akinek kedve volt kipróbálhatta Gandhi közlekedési szaktudását. Az idő nagyon gyorsan elrepült, és még mindenkinek maradt a tarsolyában kérdés. Ezért megbeszéltük Marcsival, hogy összehozunk még egy alkalmat, ahol feltehetjük a kérdéseinket és több idő jut a „kutyasétáltatásra” is.

A fényképen a két előadó látható

Egy nagyon kellemes délutánt tölthettünk el, ahol közelebb került ember és kutya egymáshoz. Megtudhattuk, hogy a vakvezető kutya képzése nagyon sokrétű, nagy szakértelmet igénylő feladat. Hiszen mint az emberek a kutyák is érző lények, nekik is vannak rossz napjaik. Megérzik gazdáik hangulatát és jelzik, ha a gazdinak valami baja van. Képesek jelezni a vércukor szint változását vagy egy epilepsziás roham kezdetét.

Kiss Márta és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők