Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látássérültek, mint jó előadóművészek

2016. október 20.

Az októberi klubnap beharangozójában szerepelt, hogy egy különleges vendéget köszönthetünk majd a köreinkben. Ahogy a képek is tanúsítják, ez a különleges vendég Vagány Elemér volt, aki a VGYKE kabalababája lett ebben az évben.

A klubnapon megjelentek lehetőséget kaptak, hogy kézbe vegyék és megismerjék ezt a figurát, valamint a kutyusát. Ennek okán többen kifejtették a véleményüket arról, hogy egy látássérülteket képviselő szervezet milyen jelképeket választhat magának és milyen üzenetet kell megfogalmaznia egy ilyen szimbólumnak.

 2016oktbaba12016oktbaba2

Ezzel lassan át is tértünk a klubnap másik témájára, a látássérült előadóművészekre. Többen kifejtették, hogy ők annak örülnek, ha valaki a tehetsége és képességei miatt lesz sokat szereplő előadó, nem pedig annak, ha a látássérültsége önmagában egy ajánlólevél. Ahogy elhangzott, minden látássérült csak nyer azon, ha egy sorstársuk az ép látású művészekkel teljesen azonos minőségű produkcióval áll elő.

E miatt is öröm számunkra az, hogy novemberben egy olyan rendezvény lesz majd a kerületben, amelyiken érzékszervi fogyatékosok állnak elő ilyen produkciókkal.

Szóba került, hogy több októberi programot át kellett helyezni másik időpontra. Addig is ajánlottuk a BMK épületében működő Filmklubot, amely most kifejezetten látássérülteknek is akadálymentesítve lett.

Döntés született arról is, hogy minden nem klubnapos esemény legyen majd összekapcsolva valamilyen kirándulással. Ebben a témában a beszélgetést nem zártuk le, hanem januárig nyitva hagyjuk és minden javaslatra nyitottak vagyunk.

Végezetül elhangzott, hogy a novemberi klubnap más időpontban lesz, az épület második emeletén. A decemberi klub azonban újra kedden lesz és kitelepülnek majd rá masszőrök, valamint mód lesz a tagdíj befizetésére is.

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők