Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látássérültség, Braille és más érdekességek a Prevenciós Központban

2018. július 15.
A képen az angyalföldi érzékenyítésen résztvevők láthatóak

Mindig nagy örömmel fogadjuk azt, amikor egy gyermekeket nevelő intézmény nyitottságot mutat arra, hogy az érintettekkel való interakciókon keresztül próbálja a fogyatékos emberekkel kapcsolatos szemléletet formálni. A szünidő alatt nyári táborban lévő diákok előtt a Prevenciós Központ is megnyitotta ezt a lehetőséget, ebben pedig készségesen közreműködtünk.

Az alkalmat egy beszélgetéssel kezdtük, ahol tisztázódtak a látássérülés fajtái és az, hogy ezeket mennyire lehet kívülről észlelni. Jó érzés volt megélni, hogy a diákoknak voltak már élményeik és ezekből össze tudták rakni a kérdéseinkre a válaszokat. Különlegesen nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az élményeik egy része ráadásul korábbi szemléletformáló foglalkozásokból eredt, mely igazolja, hogy ezeknek a programoknak van hatása és érdemes rendszeresen újabb és újabb jó tapasztalatokkal életben tartani, fejleszteni.

A képen egy körben ülnek a diákok és beszélgetnek az érzékenyítést végzőkkel

A beszélgetés során kitértünk a közlekedésben való segítségnyújtás formáira. Szóba került a megszólítás, a kapcsolatfelvétel módja, a zebrán való kísérés, a boltban való segítés, valamint a járművön történő útbaigazítás is. Külön részt szenteltünk az információk átadása során használt nyelvezetnek, hogy a gyerekek akár egy teljesen vak embernek is hatékonyan legyenek képesek segítséget adni. A megbeszélteket a gyakorlatban is kipróbáltuk, többek között illatok és pénz segítségével.

A képen az angyalföldi érzékenyítésen résztvevő gyerekek a Braille-írással ismerkednek

A program végét a Braille-írás megismertetésével zártuk, ami izgalmasnak és érdekesnek bizonyult mindenkinek. Az élményt növeltük azzal is, hogy egy speciális írógépet vittünk a helyszínre, melyen mindenki írhatott valamit és haza is vihette az alkotását. Végül egy ajándékkal köszöntük meg az együttműködést és a figyelmet, mindenki megkapta vasalható gyöngyökből kirakva a saját nevét.

A képen az érzékenyítésen résztvevők láthatóak

Szeretnénk köszönetet mondani a diákoknak és a Prevenciós Központnak a szíves fogadatásért, valamint a XIII. kerületi Önkormányzatnak a foglalkozást lehetővé tévő források biztosításáért!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező