Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Suhanj Fitness edzőtermében

2016. augusztus 23.

Több látássérült panaszolta el, hogy nem könnyű olyan edzőtermet találni, amelyik valóban nyitva áll a látássérültek előtt. Például az újbudai lámpások elmondták, hogy a saját kerületükben segíteni próbáltak egy a látássérültek előtt is nyitott edzőtermet találni, de leírhatatlanul erős elutasítást tapasztaltak. E miatt kezdetektől fogva figyelemmel kísérték a Suhanj Fitness felújítását, és az érintett tagjaikkal együtt már nagyon várták a megnyitót.

Még a hivatalos megnyitás előtt lehetővé tette Gusztos Péter, az alapítvány vezetője, hogy a VGYKE lámpásaiból és önkénteseiből álló csoport meglátogassa a létesítményt.

csoportkép Gusztos Péterrel fallfelirat_tiszteljük egymás erőfeszítéseit

Az alapítvány vezetője elmondta, hogy eddig is sokféle emberrel dolgoztak együtt, így épekkel és fogyatékosokkal is. A terem kialakításában ezért az addig megszerzett élményeikre és tapasztalataikra támaszkodtak, valamint a fogyatékos szervezetek által ajánlott szakértőket is felkérték, hogy segítsenek egy integrált szemléletű komplexumot megtervezni és kivitelezni. Az volt a céljuk, hogy minden tekintetben integrált környezetet alakítsanak ki, melyben az ép és a fogyatékos ember is jól eligazodik és egyaránt kényelmesen érzi magát.

A terem különböző berendezéseit, gépeit is kipróbálhattuk, beszélhettünk az ott dolgozókkal, akik között több látássérült is van. Megtapasztalhattuk, hogy az alapítvány mottója, miszerint “tiszteljük mások erőfeszítéseit” nem csupán egy jól hangzó szólam, hanem egy valóban jellemző szemlélet.

Végül azzal a kellemes érzéssel távoztunk a teremből, hogy végre találtunk egy helyet Budapesten, ahol valóban nyitottan és felkészülten várják a látássérülteket is.

Lenkai Viki és Neumann Károly
közösségi civilszervezők