Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Tűzoltómúzeumban

2018. február 10.
A kőbányai klubtagok a múzeum előterében állnak és mosolyognak a kamerába

A februári klubprogram alkalmából a X. Martinovics tér. 12. szám alatt található Tűzoltó Múzeumba látogathattunk el.

Az első történeti gyűjteményt a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre 1900-as évek végen. A Budapesti múzeum anyagát 1954 évi törvény segítségével sikerült összegyűjteni és rendszerezni, melynek köszönhetően a kiállítás 1955-ben nyílhatott meg.

Lindner Gyula PhD, tanársegéd muzeológus egy felülmúlhatatlan tárlatvezetés tartott a számunkra! Lenyűgöző átéléssel beszélt a tűzoltás történetéről, melyből megismerhettük azt, hogy milyen eszközök segítségével indult útjára a tűzoltás. Szóba került a középkor tűzvédelme és a nagyobb tűzvészek, illetve az első hatékony tűzoltóeszközök elterjedése, a diáktűzoltóságok, a gyári tűzoltóságok, majd a pesti önkéntes és a hivatásos tűzoltóság megszervezésének történetét is megismerhettük.

A kőbányai klubtagok a múzeum előterében állnak és mosolyognak a kamerába

Bemutatta a gyűjtemény azt is, hogy napjainkban mennyire fejlett a technika, amivel ezt a fontos munkát végzik. Megtudhattuk azt a tényt is, hogy 2010 óta a katasztrófavédelmet hozzácsatolták a tűzoltósághoz, így alakult át katasztrófa- és tűzvédelemmé. Beszélt arról, hogy mennyire elhívatott egy tűzoltó munkája, mely kihat az életmódjára, mely egészen más életritmust követel, mint amit a többi ember él.

A kőbányai klubtagok az egyik kiállítási anyagot nézik

Hálásak vagyunk azért, hogy megtapogathattunk tárgyakat, valamint védőeszközöket is felpróbáltunk. A program nagyon jó hangulatban zajlott, így mindenki maradandó élményekkel távozott a tárlatvezetés után.

Samu Attila
közösségi civilszervező