Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Zuglói Japánkertben

2022. május 12.
Csoportkép a tarkakérgű fenyő tövében

 

Bár a borult ég és az előrejelzések egyaránt esővel fenyegettek április 27-én, kis csapatunk szinte teljes létszámban megjelent az újpesti találkozóponton, ahonnan együtt indultunk Zuglóba. Döntésünket nem bántuk meg: igen tartalmas programon vehettünk részt!

A Japánkert a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium udvarán található, az iskolaalapító Varga Márton hozta létre az 1920-as évek végén. Hazánk egyetlen japánkertje, amelyet a japánok is autentikusnak ismernek el. A mintegy másfél órás szakvezetés során nemcsak ezt, de az iskolához tartozó (idén felújításra kerülő) Vakok Kertjét és néhány bemutatókertet is végigjárhattunk; a séta alatt mind az öt érzékszervünket tesztelhettük! A növények levelei-kérge-termése változatos taktilis ingereket kínált, a virágok színei és a kertben lakó madarak éneke szemnek-fülnek élményt nyújtott; sokfélét illatolhattunk a bangitától a rozmaringon át a duglászfenyő különleges aromájú tűleveleiig, és még kóstolásra is módunk nyílt az ismertebb fűszernövényektől kezdve egészen az árbócfa zsenge leveléig. Mindeközben rengeteg érdekességet tudhattunk meg a növényekről, az iskoláról és a japán kultúráról. Végül az eső is elkerült minket; fizikailag kellemesen elfáradva, ám lelkileg feltöltődve indultunk haza.

Íves híd részlete, mögötte kőlámpások és gondosan metszett cserjék

Bővebb, képes beszámoló látható-olvasható Újpest Közösség Lámpásainak Facebook-oldalán, melynek minden egyes képéhez külön szöveg tartozik. Az album az alábbi linken tekinthető meg.

Czagány Izabella és Murgács Jánosné
Közösségi civilszervezők