Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Légy te is hangoskönyv felolvasó!

2020. március 20.
A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Most esélyetek nyílik rá, hogy segítsetek a látássérülteknek olvasni. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület (BTKE) és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) 2017-ben útjára indult kezdeményezésének lényege, hogy önkéntes felolvasók segítségével hangoskönyveket készítenek azon irodalomkedvelő vakok számára, akik nem tudnak papír formátumú köteteket olvasni. Jelentkezni bárki jelentkezhet kortól, nemtől, lakhelytől, mindenféle nézettől függetlenül. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon,  mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet.

De hogy miket lehet olvasni?

Bármit. Amíg a felolvasások csak és kizárólag látássérültek számára elérhetőek (ezt a MVGYOSZ és a BTKE biztosítja) addig egyetlen felolvasást sem érint semmiféle szerzői jogi vonatkozás. (Lsd. 1999. évi LXXVI. törv.rendelet) A felolvasást egy ún. próbafelvétel elkészítése előzi meg, erről részleteket az egyesület weboldalán találhatsz. Szabad kezet kapsz. Te választhatod ki azt a művet, amiről úgy érzed, hogy érdemes mindenkinek meghallgatnia. Ezen kívül igyekeznek folyamatosan figyelni a látássérült olvasók kívánságait és azokat is felolvastatni. A legtöbb klasszikus már megvan nekik, a 2005 utáni könyvekre nagyobb szükség van, ám tényleg bármilyen regényt, novellagyűjteményt, verscsokrokat szívesen fogadnak. Ami még fontos, hogy a teljes kötetet dolgozzátok fel. Regényrészleteket sajnos nem tudnak használni, így a felolvasást mindenképp annak kell befejeznie, aki elkezdte.

Amit még tudnod kell

Ez nem pénzkereseti lehetőség, így sajnos nem tudnak díjat fizetni a felolvasóknak. Teljességgel önkéntes alapú az egész akció. Ezen kívül csak azok jelentkezését várják, akik komolyan gondolják, és a beígért könyveket tényleg felolvassák. A felolvasás határidejét minden esetben te magad határozod meg a sikeres próbafelvétel elkészítése és elküldése után.

Mi történik felolvasás után?

A felolvasott könyveket a MVGYOSZ centenáriumi éve alkalmából indított, kizárólag látássérültek számára elérhető Online Hangoskönyvtárba töltik fel, ill. CD-re írják ki, amik kereskedelmi forgalomba nem kerülnek és harmadik fél (tehát nem a MVGYOSZ tagságába tartozó személyek) számára nem terjeszthető. Erről itt találsz bővebb infót. Tehát teljesen legálisan működik a kezdeményezés, ugyanis kizárólag a látássérültek fogják hallgatni és használni az anyagot.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Az alábbi linkre kattintva az egyesület weboldalán található információk alapján fel kell olvasnod a Kis Herceg c. kötet 13. fejezetének egy kb. másfél oldalnyi részletét és ezt rögzítened, majd a weboldalon megadott e-mailcímre elküldened. A vonatkozó szöveget a
fenti linken is megtalálod. Ha gondjaid akadnának a rögzítéssel, az egyesületet a hangkolcsonzo@gmail.com
címen éred el, ahol minden kérdésedre készséggel válaszolnak.

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület alapgondolatának egyik
ötletgazdája, Helle Maximilian engedélyével az ő Facebook-profilját is
közzétesszük, ő is szívesen válaszol a felmerülő kérdéseidre.

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Forrás: https://pixabay.com