Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Módosulnak a foglalkoztathatóságra vonatkozó feltételek

2016. február 19.

fotó

A kormány előterjesztése számos ponton módosítja a szociális és gyermekvédelmi, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait szabályozó törvényt. Ennek egyik eleme, hogy ezentúl akár nyolc órában is dolgozhatnak a rehabilitációs ellátásban részesülők, így is megkapják az ellátásukat. Eddig legfeljebb négyórás munkát vállalhattak.

A módosítás azt is előírná, hogy a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs és rokkantsági ellátásának minimumát és maximumát ezentúl évente a nyugdíjemelés mértékének megfelelően emelni kell.

A kormány ugyanakkor szigorítani akarja a szociális ellátások igénybevételének ellenőrzését. Ehhez egyebek között felmenti a titokvédelmi kötelezettség alól a bankokat. Tehát ha az állami hivatalok azt akarják ellenőrizni, hogy a bankszámla forgalma alapján vajon valós információkat ad-e az ellátott a jövedelméről, akkor ezt már gond nélkül kikérhetik a bankoktól.

Az új salátatörvény előterjesztése egyúttal emeli azt az összeget, amelyet az intézetben nevelkedett gyermekeknek lehet adni az önálló életvitel megvalósításához, ezen belül az otthonteremtéshez. A feltétel az, hogy legalább három éven át az intézményben nevelkedjen a fiatal, a támogatás összege pedig függ a vagyoni helyzettől.

A támogatás azonban eddig még a teljesen vagyontalanok esetében is parányi, mindössze 1 millió 140 és 1 millió 710 ezer forint között lehetett. Ezt most 1 millió 339 ezer 500 és 1 millió 909 ezer 500 forintra emelnék. Azért ilyen furcsa összegekről van szó, mert az öregségi nyugdíj legkisebb összegének arányában határozták meg.

A törvénycsomag a tervek szerint áprilistól lép életbe.

Forrás: vs.hu