Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Mozgalmas tavasznyitó Kispesten

2016. április 1.

Kispest lámpásai a Láthatár Bolttal közösen kerestek fel nyugdíjas klubokat március 9-én és 10-én. Felkeresték a Kertvárosi Gondozási Központot, a Lila Akác Gondozási Központot, valamint a Wekerlei Gondozási Központot. A Láthatár Bolt képviseletében Kiss Márta tartott vásárlással egybekötött árubemutatót. Mi, lámpások, a VGYKE-t mutattuk be, valamint információkat adtunk a kerületben működő Lámpás Klub tevékenységéről.

kertvárosi Lila akác

Az idén, az eső a KMO színháztermébe kényszerítette a március 15-ei ünnepi önkormányzati műsort a Kossuth térről. Előtte a kerület vezetői mellett az intézmények, a pártok, az egyházak és a civil szervezetek képviselői, valamint a kispestiek tették le koszorúikat és virágaikat Kossuth Lajos szobra elé. Mi is ott voltunk a megemlékezésen.

kmom 15

Már jó ideje terveztük, hogy majd egy újbudai klubbal közös kiránduláson felkeressük a Várkert Bazárt. Erre március 16-án került sor.

vkb modern alkotás CSAPAT

A Várkert Bazár Budapest I. kerületében található, az Ybl Miklós téren. Kiemelt műemlék, a világörökség része. Bár hűvös idő volt,  a séta jól esett a friss levegőn. A sok látnivaló és a lenyűgöző panoráma kárpótolt bennünket.

vkb szobornézés várkert fent

A Várkert Bazár egy igazi kuriózum: a Várhegy oldalában található neoreneszánsz építmény 1875 és 1883 között épült az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós tervei szerint. Egykor csodás díszkert, gloriett, díszkutak, grották és a testőrök házai is hozzá tartoztak.

Itt működött az Ifjúsági Park 1961 és 1984 között, de ezután elhanyagolták a területet. A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között volt a 2014-es felújításáig.

várkert szökőkút vkb váza

Ma egy szuper mozgólépcső segíti az összeköttetést az eddig is forgalmas Budai Vár és a Duna partja között. A tervek közé tartozik, hogy egy új kulturális teret hoznak létre kiállítóhelyekkel, színpadokkal, díszkerttel (Neoreneszánsz kert), parkkal és vendéglátó helyekkel. Ezeknek az előkészületei már ma is megtekinthetőek. Amit alkalmunk volt ezekből megnézni és megtapintani, már az is nagyon jó élmény volt a számukra.

Bernáth Zsu