Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nyugdíj melletti munka

2014. április 21.
Forrás: www.velemenyvezer.blog.hu

Forrás: www.velemenyvezer.blog.hu

 

A nyugdíj melletti munkát a törvény szabályozza. Megkülönböztetünk öregségi nyugdíj melletti, illetve nyugdíjkorhatár előtti munkavégzést. Azért kell a kettőt elválasztani, mert mindkettőre más járulékfizetési szabályok vonatkoznak. Nézzük meg, hogy a nyugdíj melletti munka 2014-re vonatkozó szabályai hogyan is alakulnak majd, illetve milyen járulékterhek érintik őket. 

 

Öregség nyugdíj

A munkavégzés szabálya azokra a személyekre vonatkozik, akik saját jogon rendelkeznek öregségi nyugdíjjal, betöltve a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt. Az öregségi nyugdíj mellett munkát végzőknél a legfontosabb információ, hogy a munkával szerzett jövedelmet korlátozás nélkül felvehetik, ugyanis annak mértéke nem befolyásolja a nyugdíj folyósítását. Természetesen mivel jövedelemszerzésről van szó, ezért a munkáltatónak az ő alkalmazásuk esetén is kell járulékokat fizetni és ez a nyugdíjas munkavállalóra is érvényes. A munkáltatót érintő költségek a 27 % szociális hozzájárulási adó és az 1,5 % szakképzési hozzájárulás. A foglalkoztatottat terhelő járulék ebben az esetben a 16 % személyi jövedelemadó, a 10 % nyugdíjjárulék és a 4 % természetbeni egészségbiztosítási járulék. 

 

A korhatár előtti munkavégzés

Ebbe a kategóriába tartoznak a személyek, akik 2012. január 1 előtt előrehozott nyugdíjban, csökkentett előrehozott nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, művész nyugdíjban, bányász nyugdíjban, továbbá a nők 40 év jogosultsági időre való tekintettel megállapított öregségi nyugdíjban részesültek. Az ő esetükben jövedelemszerző tevékenység végzésénél a jövedelmüket, illetve a munkáltatót akkor terheli járulékfizetési kötelezettség, ha a fenti foglalkoztatottak éves keresete meghaladja az aktuális minimálbér 18 szorosát. Ha ez alatt az összeg alatt maradnak, akkor az éves jövedelmet korlátozás nélkül felvehetik. Várhatóan ez a jövedelemhatár idén 1.764.000 Ft lesz. Amennyiben ezt az összeget meghaladja az éves jövedelem, a következő járulékfizetési kötelezettség lép életbe. A munkáltatót terheli a 27 %-os szociális hozzájárulási adó és az 1,5 %-os szakképzési hozzájárulási adó. A munkavállaló fizeti a 16 %-os személyi jövedelemadót, a 10 %-os nyugdíjjárulékot, a 7 %-os egészségbiztosítási járulékot és az 1,5 %-os munkaerő-piaci járulékot. Ha a munkavállaló betöltötte az 55. életévét, akkor a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó nem 27 %-os lesz, hanem csak 14,5 %-os.

 

Forrás: www.maxinfo.hu