Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Okosszemüveg gyengénlátóknak

2017. január 27.

A Fujitsu elektronikai vállalat és a QD Laser félvezető gyártó cég új oldalról közelíti meg a rövidlátás, a távollátás és a szemtengelyferdülés kezelését. Csiszolt lencsék helyett, digitális lézerkivetítés segítségével korrigálnák a szem fénytörési hibáit.

A két japán cég közösen fejlesztette ki az úgynevezett Retinal Imaging Laser Eyewear (RILE) technológiát, amely során a képet egy apró lézerprojektorral egy tükrön és egy reflektoron keresztül közvetlenül a retinára vetítik – pontosan a felhasználó látóképességéhez igazodva. Nem szükséges újra az eszközre fókuszálni. A RILE azonban vakok esetében nem alkalmazható, valamennyi látóképességgel rendelkeznie kell a felhasználónak.

A kép forrása: http://dailymail.co.uk

A kép forrása: http://dailymail.co.uk

A QD Laser vezetője, Mitsuru Sugawara elmondta, hogy a szemüveg segítségével a gyengénlátó emberek újra könyveket, újságokat, hirdetőtáblákat vagy éppen menetrendeket olvashatnak, és könnyebben boldogulnak majd a világban. A vállalatot egyébként a Fujitsu spin-off cégeként alapították.

A RILE esetében a környezetet egy szemüvegbe integrált kamera érzékeli, amely a digitális képeket egy számítógépre irányítja. Az eszköz fel van készítve a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) területén történő alkalmazásra is, ahol a valóságos képeket a számítógép által generált információkkal kombinálják. Más cégek – például a Google – is próbálkoznak saját okosszemüvegek fejlesztésével, de a RILE egyértelműen tovább jutott, mivel itt közvetlenül a retinára vetítik a képeket.

A kompakt lézerprojektor a szemüvegkeretben foglal helyet, nincsenek előreálló részek. Egyelőre azonban még a RILE prototípus stádiumban van. A viszonylag könnyű szemüveg mellett még egy kis dobozt is magánál kell tartania a használójának, amely a további elektronikát tartalmazza. A szemüveg jelenleg a rövid- és távollátást képes kompenzálni.

A rendszer 2018 után kerülhet piacra, a QD Laser és a Fujitsu most azon fáradozik, hogy hivatalosan is orvosi eszközzé minősítsék. Az ára várhatóan több ezer dollár lesz, de ezen szeretnének majd csökkenteni. Ezzel párhuzamosan a technika miniatürizálásán is dolgoznak. Utoljára októberben a tokiói CEATEC innovációs kiállítás mutatták be a RILE-t, ahol a japán gazdasági minisztérium díját vehették át érte a kutatók.

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/