Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Önértékelésünk: értékeink és erőforrásunk

2014. szeptember 19.
Forrás: cimkezes.origo.hu

Forrás: cimkezes.origo.hu

Valamennyien ismerjük a tanítást: „szeresd önmagad, szeresd a másikat!” A mások irányában megmutatkozó elfogadás és szeretet azonban csakis akkor születhet meg, ha ez saját személyünk irányában is működik. Mindazok, akik ismerik, elfogadják és szeretik önmagukat jó és rossz tulajdonságaikkal, korlátaikkal és lehetőségeikkel egyetemben, békében és harmóniában élnek önmagukkal, így nyitottan és szeretettel tudnak viszonyulni embertársaikhoz is.

Kommunikációnk, gesztusaink és szavaink hordozzák és kifejezik érzéseinket és gondolatainkat. Az önértékelésében gyenge ember bizonytalan önmagában, nem találja saját belső energiaforrásait, így nem képes hitelesen képviselni az érdekeit sem. Önmagunk megfelelő érdekképviseletét akkor tudjuk aktívan, pozitívan ellátni, ha szabadon áramolhat bennünk az élethez szükséges energia. Ha ezt az energiát jól, harmonikusan használjuk, akkor jó hatásfokkal működünk, ami lehetővé teszi, hogy kreatívan, reálisan, és mások más szempontjait is tekintetbe véve sikeresen küzdjünk meg mindazzal, amivel az élet szembesít bennünket.

Virginia Satir (pszichológus, család- és párterapeuta) így foglalja össze a 2 egymással ellentétes állapotot:
“Ha szeretem magamat, és jó érzéseim vannak önmagammal kapcsolatban, akkor a méltóság, az őszinteség, az erő, szeretet és a realitás állapotában találkozom az élet kihívásaival.”
„Ha nem szeretem magam, akkor leértékelem, büntetem magam. Ilyenkor a félelem és tehetetlenség helyzetéből fogadom az életet, s olyan állapotot hozok létre, amelyben áldozatnak érzem magam, és e szerint is cselekszem. Vakon büntetem magamat és másokat is. Felváltva hol szolgaian alázatos, hol zsarnoki leszek. Másokat tartok felelősnek azért, amit én teszek.”
Minél magasabb valakinek az önértékelése, annál pozitívabb a világlátása, az életvitele és a viselkedése. A magas önértékelés biztosítja a megfelelő alapot a sikeres élethez, de segít véget vetni az elszigeteltségnek, elidegenedésnek is.

Fontos, hogy merjünk felfedezni, kockáztatni és tanulni, mert csak így válhatunk érett, szabadon és felelősen döntő, harmonikus, önmagát és másokat is elfogadó emberré.
Ha bátran, önmagunkba és másokba vetett hittel reagálunk az élet kihívásaira, sok új, személyiségünk egészét építő és erősítő tapasztalatot szerezhetünk.

Ha Ön készen áll önmaga felfedezésére, ha szeretne rátalálni belső kapaszkodóira, szeretne kiteljesedni, vagy szeretne változtatni a viselkedésén, akkor várom egy konzultációs folyamatra.

Az egyesületben minden pénteken lehetőség van egyéni konzultációra, mely a tagok számára ingyenes.
Várom Önt szeretettel!

Érdeklődni és jelentkezni a krisztinahnagy@gmail.com e-mail címen, vagy az ügyfélszolgálati irodán lehet.

H. Nagy Krisztina
pszichológus, pár- és családterapeuta, művészetterapeuta