Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Pénzfelismerés, de hogyan?

2017. július 22.
A képen a forint bankjegyei láthatóak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül és alapvető feladatainak ellátásán túl, a közérdekű társadalmi célok megvalósításának elősegítése végett, kialakította a jegybanki érdekeken és sajátosságokon alapuló, az MNB külső kapcsolatainak részét képező támogatási politikáját.

Ennek ismeretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a bankjegy címletek azonosítására alkalmas szoftverrel felszerelt eszközök (okostelefonok) beszerzéséhez kérte az MNB támogatását.

Az okostelefonokat (szolgáltató független, iPhone SE 16 GB, asztroszürke) a tagegyesületek adják át azoknak a súlyosan látássérült személyeknek, akik a teljes látásvesztés, illetve a minimális látásuk mellett önállóan, segédeszköz nélkül nem vagy csak nagy nehézséggel képesek a bankjegyeket felismerni és látásvesztésüket a fogyatékossági támogatásról, a vakok személyi járadékáról, a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozattal igazolják.

Az MVGYOSZ kötelezettséget vállalt arra, hogy a nyertes pályázatból megvásárolt okostelefonokat két éven belül nem idegeníti el, azt a súlyosan látássérült emberek részére, a bankjegyek felismerésének támogatása céljából adja tartós használatba. A telefon ezen idő elteltével kerülhet a használója tulajdonába.

Az MVGYOSZ fenntartja magának a jogot arra, hogy ha a támogatott személy nem képes, vagy nem tudja használni a készüléket, akkor azt visszavehesse és egy másik rászoruló részére átadhassa.

A tagegyesületek abban az esetben vehetik át az okostelefonokat, ha egy munkatársuk, vagy egy egyesületi tag rendelkezik a telefon, illetve a pénzfelismerő alkalmazás használatának megtanításához szükséges tudással, ismeretekkel. Erről a Szövetség munkatársa ad ki tanúsítványt egy személyes tudásfelmérést követően. A készülékeket a tagegyesületek között a tagsági díjat fizető egyesületi tagok számának arányában osztottuk fel.

Forrás: MVGYOSZ hírlevele

A képen a forint bankjegyei láthatóak

A kép forrása: mnb.hu