Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rendhagyó osztályfőnöki óra a KMO-ban

2018. április 15.
A kispesti érzékenyítésen a diákok ismerkednek a színfelismerővel

A gyerekek 2 csoportban vettek részt a foglalkozáson. A nagyobbaknak (3. és 4. osztály), Bernát Zsuzsanna frontális érzékenyítést tartott, melyből a gyerekek megtudhatták, ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat pl. a közlekedésnél, milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során?

A kispesti érzékenyítésen a diákok ismerkednek a színfelismerővel

Bemutattuk a beszélő telefonos alkalmazásokat, a beszélő eszközöket, és a számítógépes programokról is beszéltünk MAGIC nagyító program, Jaws beszélő program. A gyakorlati bemutatókon Krayné Faragó Zsuzsa segítségével, szemtakaróval kipróbálhatták, milyen vakon a zokni-párosítás, hogyan tudnak vizet tölteni kancsóból pohárba, és megtapasztalhatták, hogy a folyadékszintjelző milyen nagy segítség ebben. A gyerekek bekötött szemmel próbáltak pénzérméket felismerni, és bemutattuk nekik a Money Reader alkalmazást, ami felolvassa a papírpénzek címleteit.

A kispesti érzékenyítésen a diákok a pénzfelismeréssel ismerkednek

A másik teremben Acsay Péter a fehérbotos közlekedést mutatta be, és a gyerekek azt is gyakorolhatták vele, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak. A Braille-írásról is beszélt és olvasott nekik. Tanai Csaba Bonca kutyával érkezett, a gyerekek nagy örömére. Csaba mesélt arról, milyen kutyafajták alkalmasak vakvezető kutyának, milyen orvosi vizsgálatok és alkalmassági vizsgálat előzi meg a képzést, elmondta, mekkora segítség egy vakvezető kutya a balesetmentes közlekedésben.

Az elsősöknek beszélgetős érzékenyítést tartottunk, és meglepődtünk milyen tájékozottak. A gyakorlati feladatokat szemtakaróval végezték, a többi érzékszervűkre hagyatkozva. Tapintással gyümölcsöket, állatokat, formákat, szaglással fűszerek illatát kellett felismerniük. Hallás alapján többféle hangból kiválasztották a két egyformát. A másik teremben a kutyás és fehérbotos közlekedésről kaptak korúknak megfelelő tájékoztatást, és kollégánk Braille-írásos mesekönyvből olvasta nekik a Pinokkió kalandjait. Bonca kutyus a kicsiket is elbűvölte, és a simogatás most sem maradt el.

A gyerekek mindhárom alkalommal érdeklődőek voltak, és ügyesen végezték a feladatokat. Bízunk benne, hogy a mindennapi élet során nem félnek odamenni egy fogyatékossággal élő emberhez, és segítenek neki.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők