Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rendhagyó osztályfőnöki órán érzékenyítettünk a KMO-ban

2017. november 20.
A képen a Bernát Zsu és Kray Zsuzsi beszél a diákoknak

Varró Mariann ismét rendhagyó osztályfőnöki órára hívta egyesületünket a KMO-ba, érzékenyítő foglalkozást tartani kisiskolások részére. Célunk az volt, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében, a gyerekekhez közelebb vigyük a „fogyatékkal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást.

November 8-án az Eötvös József Általános Iskola harmadik osztályos, november 9-én a Bolyai János Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak tartottunk foglalkozást. Két helyszínen folyt az érzékenyítés. Az egyik teremben Bernát Zsuzsanna, beszélgetős érzékenyítést tartott, melyből a gyerekek megtudhatták, ki számít látássérültnek, mi segíti a vakokat például a közlekedésnél, milyen nehézségek adódnak a mindennapi tevékenységek során?

A képen a Bernát Zsu és Kray Zsuzsi beszél a diákoknak

Bemutattuk a beszélő telefonos alkalmazásokat, köztük a pénzfelismerő alkalmazást. Előzőleg a gyerekek bekötött szemmel próbáltak pénzérméket felismerni, és feltették a kérdést, hogyan ismerik fel a vakok a papírpénzeket? A pénzfelismerővel ezt is letesztelhették. A gyakorlati bemutatókon Krayné Faragó Zsuzsa segítségével kipróbálhatták, milyen vakon a zokni-párosítás, hogyan tudnak vizet tölteni kancsóból pohárba, és megtapasztalhatták, hogy a folyadékszintjelző milyen nagy segítség ebben.

A képen Acsay Peti és Tanai Csaba látható

A másik teremben Acsay Péter a fehérbotos közlekedést mutatta be, és a gyerekek azt is gyakorolhatták vele, hogyan kell helyesen segíteni az utcán közlekedő vakoknak. A Braille írásról is beszélt nekik, és olvasást is bemutatta. Tanai Csaba Bonca kutyával érkezett, a gyerekek nagy örömére. Csaba mesélt arról, milyen kutyafajták alkalmasak vakvezető kutyának, milyen orvosi vizsgálatok és alkalmassági vizsgálat előzi meg a képzést, elmondta, mekkora segítség egy vakvezető kutya a balesetmentes közlekedésben.

Az osztályok végig aktívak voltak, bátran tettek fel kérdéseket. Bízunk benne, hogy a mindennapi élet során nem félnek odamenni egy fogyatékossággal élő emberhez, és segítenek neki.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők